Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmodyfikowany zestaw Staut'a owsianego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PanLyzwa
    Junior
    • 06-2015
    • 6

    Zmodyfikowany zestaw Staut'a owsianego

    Hej,
    Jest to mój pierwszy wpis na forum Jak i moje początki z warzeniem piwa.

    Zamówiłem sobie zestaw do warzenia wraz z gotowym zestawem słodów:
    Skład zestawu BA Stout Owsiany 13°Blg:
    Słód
    pale ale Weyermann® 3,2 kg,
    płatki owsiane 0,5 kg,
    słód Caraaroma® 0,3 kg,
    palony jęczmień 0,3 kg,
    słód Carafa® Typ I 0,2 kg,

    Chmiel
    East Kent Goldings (UK) 30 g (granulat);

    Drożdże
    Safale S-04 11,5 g

    Trochę wcześniej poczytałem i zastanawiam się nad modyfikacją chmielenia w tym zestawie na:

    20g Sorachi Ace przez 60 minut.
    30g East Kent Golding przez 15 minut.

    Dodatkowo na cicha chce dodać jedną laskę waniliową wymoczoną w rumie.

    Sądzicie, że takie modyfikacje mają rację bytu? Ma to Szanse powodzenia?
  • esesinho
    Junior
    • 01-2015
    • 22

    #2
    A co ty właściwie chcesz osiągnąć przez te modyfikacje ?

    Bo jeśli chcesz iść w stronę American Stouta to polecam sypnąć chmiel Sorachi Ace na cichą albo pod koniec gotowania. (no i raczej w większej ilości)
    Jeśli natomiast chcesz podbić tylko goryczkę, to szkoda trochę takiego drogiego, aromatycznego chmielu
    Równie dobrze możesz użyć Marynki.

    A co do wanilii to się nie wypowiem bo nie dodawałem, ale na moje to za dużo kombinowania, szczególnie że sam mówisz że to twoje początki z warzeniem.

    Comment

    • PanLyzwa
      Junior
      • 06-2015
      • 6

      #3
      Słyszałem, że sorachi ace dodane w ten sposòb daje posmak koska.
      Last edited by PanLyzwa; 01-06-2015, 19:15.

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10739

        #4
        Co to koska?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • PanLyzwa
          Junior
          • 06-2015
          • 6

          #5
          Kokosa. Przepraszam za błąd, słownik z telefonu.

          Comment

          • Lhunbleidd
            Senior
            • 06-2014
            • 196

            #6
            Sorachi daje posmak kokosa ale nie jak go wygotujesz przez 60 min. Zwiększ jego ilość, dodaj na koniec gotowania oraz na cichą, wtedy to będzie miało ręce i nogi. Zakładam, ze chcesz amerykańskiego stouta? Proponuję zatem
            60' goryczkowy wedle uznania (nie wiem czy lubisz bardziej czy mniej goryczkę)
            30' Sorachi Ace 40g
            5' Sorachi Ace 30g
            0' Sorachi Ace 10g

            A na cichą Sorachi Ace 35 g po 3 dniach i 35g po 5 dniach.

            Zastosowałem ten schemat choć z innym chmielem i piękny amerykaniec wyszedł Myślę, że u ciebie też się sprawdzi o ile faktycznie chcesz mieć wyraźne chmiele w piwie

            Comment

            • PanLyzwa
              Junior
              • 06-2015
              • 6

              #7
              Dzięki za pomoc! Jeszcze zastanawia mnie ta kwestia wanili czy to zadziała w tej ilości.

              Comment

              • Lhunbleidd
                Senior
                • 06-2014
                • 196

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PanLyzwa Wyświetlenie odpowiedzi
                Dzięki za pomoc! Jeszcze zastanawia mnie ta kwestia wanili czy to zadziała w tej ilości.
                Dodałem 2 rozcięte laski do "zwyczajnego" oatmeal s. i dla mnie ledwo wyczuwalne. Gra nie warta świeczki ale też szczerze nie kombinowałem z tym za dużo. Ponoć wiórki z beczki dają posmaki bardziej wyraziste. Ale też u mnie było średnio wyczuwalne.

                Comment

                • Krzysiu
                  Krzysiu
                  • 02-2001
                  • 14936

                  #9
                  Laska wanilii wymoczona w rumie zostawi większość efektów smakowych i zapachowych w rumie. wyjdzie tak, jakbyś do piwa dodał jałowy kawałek drewna i pół kieliszka rumu.

                  Comment

                  • PanLyzwa
                    Junior
                    • 06-2015
                    • 6

                    #10
                    Nie chciałem dodawać tego rumu z wanili. To jak radzicie przeprowadzić dezynfekcje wanilii?
                    Last edited by PanLyzwa; 04-06-2015, 11:42.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      Krzysiu
                      • 02-2001
                      • 14936

                      #11
                      Najpierw sprawdź, czy w ogóle potrzebna ci do czegoś ta wanilia. A jak już dojdziesz do wniosku, że jest potrzebna, to zamiast moczyć kawałek kory jakiegoś chaszcza, dodaj do refermentacji cukier wanilinowy. Otrzymasz identyczny efekt, ponieważ substancją odpowiedzialną za aromat jest wanilina.

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        #12
                        A kiedy chcesz się nauczyć warzyć piwo? Bo od tego należy zacząć, po to chyba zamówiłeś gotowy zestaw? Zobacz, co z tego wyjdzie, a potem eksperymentuj. Albo jeszcze później.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • PanLyzwa
                          Junior
                          • 06-2015
                          • 6

                          #13
                          Mam pytanie,
                          Piwo stoi w fermentatorze już od czwartku. Wczoraj dokonałem pomiaru i wyszło mi 5 BLG.
                          niestety nie wiem ile dokładnie wynosił ekstrakt początkowy, ponieważ mierzyłem do na bardzo ciepłej brzeczce. Z kalkulatora wynika, że powinien mieć około 12-13 stopni plato.
                          Moje pytanie tyczy się tego czy mogę to piwo przelać już dziś na cichą. Czy drożdże S-04 dofermentują to?

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X
                          😀
                          🥰
                          🤢
                          😎
                          😡
                          👍
                          👎