pozytywna proba jodowa w grodziskim

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • galmat7
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 6

    #1

    pozytywna proba jodowa w grodziskim

    Witam ostatnio probowalem uwarzyc piwo jest to moja 2 warka wiec brak doswiadzczenia spowodowal problemy. Zakupilem Zestaw surowcow grodziskie z Ba i robilem wszystko wdg instrukcji Zacieralem na wodzie zrodlanej ze sklepu, przerwy temp byly nastepujace:37°-30min
    +2litry 50°-20min
    +3l 70°-30min
    +2l 75°-30min
    I tu wynik byl pozytywny wiec postanowilem przedluzyc o godz i dalej negatywny wiec zrezygnowalem... W niedziele bede probowal od nowa uwarzyc grodziskie i prosze o pomoc co i gdzie zrobilem zle?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    To pozytywny czy negatywny?

    Zabarwiało?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • galmat7
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 6

      #3
      Zabarwiło i to na mocno granatowy a nawet czarny

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19355

        #4
        I co wylałeś?

        70 stopni to o ile mi się zdaje graniczna temp. dla beta-amylazy. Ja trzymam się temp. max. 67-68 stopni, bo błąd pomiaru 1->2 stopni u mnie na sterowniku jest możliwy. Rozkład temperatur w zacierze też może wprowadzać różnice w odczycie. W przypadku dobrej jakości słodu jęczmiennego to nie problem, ale tutaj są słody mniej czynne enzymatycznie.

        Na tego typu sytuacje staram się mieć zapas słodu diastycznego lub enzymy, bo szkoda pracy.

        Comment

        • galmat7
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.07
          • 6

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          I co wylałeś?

          70 stopni to o ile mi się zdaje graniczna temp. dla beta-amylazy. Ja trzymam się temp. max. 67-68 stopni, bo błąd pomiaru 1->2 stopni u mnie na sterowniku jest możliwy. Rozkład temperatur w zacierze też może wprowadzać różnice w odczycie. W przypadku dobrej jakości słodu jęczmiennego to nie problem, ale tutaj są słody mniej czynne enzymatycznie.

          Na tego typu sytuacje staram się mieć zapas słodu diastycznego lub enzymy, bo szkoda pracy.
          temperature brałem z instrukcji
          niestety wylałem...

          Comment

          • galmat7
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.07
            • 6

            #6
            ale w niedziel planuje od nowa grodziskie i pytanie czy zmienić temperatury czy robić zgodnie z przepisem i nawet jeśli wyjdzie zła próba jodowa to filtrować? Najgorszy problem w tym że nie wiem gdzie popełniłem błąd (dodam że dolewałem wodę gorącą ale zgodną z temperaturami kolejnej przerwy).
            Ostatnia zmiana dokonana przez galmat7; 2015-07-28, 13:52.

            Comment

            • anteks
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10855

              #7
              Ile wody było przy pierwszej przerwie?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • galmat7
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.07
                • 6

                #8
                5 litrów

                Comment

                • anteks
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10855

                  #9
                  dziwne zacieranie, ja robię TAK
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • galmat7
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.07
                    • 6

                    #10
                    dzięki chyba zmienię na twoje... ale co było źle w tym z instrukcji ? tak a przyszłość chcę sie dowiedzieć

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • etman
                      Piwowar nr 54
                      etman
                      W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
                      2025-09-25, 23:46
                    • tomaszjanczyk
                      Pierwsza próba - pytanie na CITO
                      tomaszjanczyk
                      Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                      W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                      Zaczynałem około 16:00.

                      Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                      2020-04-22, 09:46
                    • darekd
                      Bayreuther Bierbrauerei, Bayreuther Urstoff
                      darekd
                      Znany browar z frankońskiego Bayreuth.

                      Eksportowy helles,
                      12,8% ekst.
                      5,6% alk.
                      18 IBU

                      Aromat - słodowy z podsuszonym ziarnem, owocowym muśnięciem, delikatnym łąkowo-kwiatowym chmielem
                      Piana - wysoka, trwalsza, dłuższy drobny kożuszek
                      ...
                      2025-10-22, 22:31
                    • darekd
                      Ale Browar, Grass Hopper
                      darekd
                      Będąc w pewnym małym sklepiku zauważyłem to piwo w wyprzedaży za ok 4,5 PLN. Nazwa mi nieznana, więc dorzuciłem. Miły sprzedawca zaoferował mi, że spuści mi to piwo o złotówkę jak wezmę dwa, bo termin mu się kończy a ma jeszcze trochę tego. Pomyślałem, jaki miły człowiek... W...
                      2025-10-20, 00:24
                    • darekd
                      Arcobräu, Schloss Dunkel
                      darekd
                      Browar z Dolnej Bawarii

                      11% ekstr.
                      5,2% alk.

                      https://www.arcobraeu.de/de/schloss-dunkel

                      Aromat - zbożowy, brzeczkowy, słodkawy
                      Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, po nie za długim czasie zostają strzępy kożuszka
                      Barwa - bardzo ciemny rubin/kasztan...
                      2025-09-15, 02:12
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...