Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze zacieranie pierwszy zonk..

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wobor
    Junior
    • 11-2014
    • 3

    Pierwsze zacieranie pierwszy zonk..

    Witam Szanownych...
    Jestem początkującym piwowarem, czytam forum od wielu tygodni i traktuję je jako źródło mojej piwowarskiej wiedzy. Uwarzyłem kilka warek z puchy. Zabrałem się w końcu za zacieranie. Dziś zrobiłem moją pierwszą warkę z zacieraniem. Popełniłem gdzieś błąd. Proszę o poradę gdzie.
    AIPA 15,5 blg zestaw surowców na 10 l.
    3 kg. słodów, zacząłem z 9 l. wody. Do wysładzania dodałem 5,5 l. wody. Po wysładzaniu 14,5 blg.
    Gotowanie wg instrukcji 70 min. chmiel ( w sumie 90 g.)dodałem luzem, prosto z torebki. Gotowałem w "garnku z lidla".
    Po zakończeniu gotowania nie mogłem zlać kranikiem garnkowym - zapchany.
    Zlałem do fermentora rurką z góry. Zeszło ok 5,5 l. (powinno 10) Zostało na dnie ok 3 l. "gęstej zupy chmielowej. Odparowało ok. 6l !!!
    Do moich 5,5l. dolałem 3l. przegotowanej wody. Wyszło mi 8,5 l. brzeczki 11,5 blg zamiast 10 l. 15,5 blg.
    Co zrobiłem nie tak????
    Pozdrawiam
    Wobor.
  • ART
    mAD'MINd
    • 02-2001
    • 23799

    #2
    Przy małych zasypach są stosunkowo duże straty. Ballingometr skalibrowany? Mierzona próbka była w temp. 20*C?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • wobor
      Junior
      • 11-2014
      • 3

      #3
      tak skalibrowany. próbki chłodzone do 20C.
      dziś już wiem, że sporo brzeczki też straciłem usuwając ją razem z chmielinami nie pozwalając im dobrze osiąść na dno, nie odsączyłem też w wysokich szklankach....
      pierwsze koty za płoty, piwo ładnie pachnie i fermentuje póki co
      w sobotę robię pełny zasyp, dzięki za odpowiedź..
      Pozdrowienia z Białegostoku, Wojtek.

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        #4
        Ile miałeś litrów po wysładzaniu?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • wobor
          Junior
          • 11-2014
          • 3

          #5
          12,5 l.
          wysładzałem do "garnka z Lidla", który nie ma podziałki ale:
          zacieranie 9l.
          do wysłądzania dodałem 5,5l.
          zasyp 3 kg.
          waga wywalonego mokrego młóta 5 kg.
          suma sumarum 9+5,5+3-5=12,5

          Jeśli 2-3 l. wylałem z chmielinami odparowało 4-5 l. Możliwe?

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎