Witam
Moja przygoda z warzeniem piwa zaczęła się w czerwcu tego roku. Kupiłem w BA zestaw akcesoriów do warzenia oraz BrewKit Finlendia Premium Lager i zestaw surowców na 10l AustralinIPA 16,0 BLG. Na pierwszy ogień poszedł brew kit. Wszystko zrobiłem wedle instrukcji, jedyne co to zapomniałem zmierzyć BLG przed rozpoczęciem fermentacji. Paręnaście godzin po zadaniu drożdży przez ściankę fermentora zauważyłem pianę. Dwa dni później jednak żadnej piany już nie było. Otworzyłem więc fermentor. Pobrałem próbkę piwa. Patrzę. A tam coś około 2 BLG. Wydawało mi się to niewiarygodne, aby się upewnić, że nie był to błąd pomiaru sprawdziłem cukromierz w wodzie. Pokazał mi równe 0. Na następny dzień po skontaktowaniu się z BA, którego obsługa potwierdziła mi że może tak się stać, rozlałem piwo do butelek. Wyszło smaczne, jak na moje odczucie początkującego piwosza. W miniony piątek zebrałem się w końcu w sobie i zrobiłem wcześniej wymienianą IPA'ę. Poza drobnymi błędami jak np. w niewielkim stopniu i w nie całej objętości (a jedynie w miejscu jednego pola indukcyjnego, mam wielki gar więc był to na prawdę niewielki %) przegrzanie zacieru czy nie oddzielenie całego chmielu przy przelewaniu na fermentację, wszystko się udało. Piwko zaczęło fermentować, w fermentorze znów widziałem pianę, ale tym razem również fermentacji towarzyszył intensywny zapach. Przez sobotę i niedzielę za każdym razem gdy wchodziłem do pokoju w którym fermentowałem (temperatura waha się tu od 20-22*c), wyczuwałem zapach owej fermentacji. Gdy w niedzielę wieczorem wróciłem do domu, nie wyczułem nic co mnie zaskoczyło, ale miałem cały czas uchylone okno więc stwierdziłem że mogło wywiać. Gdy dziś rano się obudziłem znów nie czułem zapachu. Stwierdziłem, że jak wrócę do domu to sprawdzę jak sobie drożdże w piwie radzą. Gdy otworzyłem fermentor, na powierzchni zobaczyłem pianę. Rozgarnąłem ją i pobrałem próbkę. Ku mojemu zaskoczeniu wyszło około 2,5 BLG! I tu pojawia się moje pytanie... Co robić?! Poczekać do końca zalecanego tygodnia fermentacji burzliwej i przelać na cichą. Czy może już dziś przelać na cichą?
Pozdrawiam serdecznie
Odo
Moja przygoda z warzeniem piwa zaczęła się w czerwcu tego roku. Kupiłem w BA zestaw akcesoriów do warzenia oraz BrewKit Finlendia Premium Lager i zestaw surowców na 10l AustralinIPA 16,0 BLG. Na pierwszy ogień poszedł brew kit. Wszystko zrobiłem wedle instrukcji, jedyne co to zapomniałem zmierzyć BLG przed rozpoczęciem fermentacji. Paręnaście godzin po zadaniu drożdży przez ściankę fermentora zauważyłem pianę. Dwa dni później jednak żadnej piany już nie było. Otworzyłem więc fermentor. Pobrałem próbkę piwa. Patrzę. A tam coś około 2 BLG. Wydawało mi się to niewiarygodne, aby się upewnić, że nie był to błąd pomiaru sprawdziłem cukromierz w wodzie. Pokazał mi równe 0. Na następny dzień po skontaktowaniu się z BA, którego obsługa potwierdziła mi że może tak się stać, rozlałem piwo do butelek. Wyszło smaczne, jak na moje odczucie początkującego piwosza. W miniony piątek zebrałem się w końcu w sobie i zrobiłem wcześniej wymienianą IPA'ę. Poza drobnymi błędami jak np. w niewielkim stopniu i w nie całej objętości (a jedynie w miejscu jednego pola indukcyjnego, mam wielki gar więc był to na prawdę niewielki %) przegrzanie zacieru czy nie oddzielenie całego chmielu przy przelewaniu na fermentację, wszystko się udało. Piwko zaczęło fermentować, w fermentorze znów widziałem pianę, ale tym razem również fermentacji towarzyszył intensywny zapach. Przez sobotę i niedzielę za każdym razem gdy wchodziłem do pokoju w którym fermentowałem (temperatura waha się tu od 20-22*c), wyczuwałem zapach owej fermentacji. Gdy w niedzielę wieczorem wróciłem do domu, nie wyczułem nic co mnie zaskoczyło, ale miałem cały czas uchylone okno więc stwierdziłem że mogło wywiać. Gdy dziś rano się obudziłem znów nie czułem zapachu. Stwierdziłem, że jak wrócę do domu to sprawdzę jak sobie drożdże w piwie radzą. Gdy otworzyłem fermentor, na powierzchni zobaczyłem pianę. Rozgarnąłem ją i pobrałem próbkę. Ku mojemu zaskoczeniu wyszło około 2,5 BLG! I tu pojawia się moje pytanie... Co robić?! Poczekać do końca zalecanego tygodnia fermentacji burzliwej i przelać na cichą. Czy może już dziś przelać na cichą?
Pozdrawiam serdecznie
Odo
Comment