JBD - 9 warka AIPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ttrener
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 15

    #1

    JBD - 9 warka AIPA

    Dawno nas nie było
    słody:
    chateau Pale Ale 7000g
    chateau aroma 300g

    przerwy:
    52 15'
    67 1h30'
    72 10'
    78 mush out

    chmielenie:
    magnum 60'
    amarillo 15'

    drożdże Wyeast XL 1056 American Ale
    trwa fermentacja cicha 22 stopnie.
    I tu pytanie: blg spadło już do 2,5 (początkowe 17). Chyba za dużo, piwo może być mało treściwe i zbyt wytrawne... Co poprawić aby blg zatrzymać na 5?
    Jagielloński Browar Domowy
  • PiotrekDziki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.05
    • 35

    #2
    moim zdaniem zatarło ci się już w 1 przerwie 52 stopnie 15 minut + czas potrzebny do podniesienia do 67 stopni i podczas 2 przerwy praktycznie się już nic nie działo dlatego odfermentowało aż do 2,5
    jeśli się mylę proszę bardziej doświadczonych o opinie
    pozdrowienia

    Comment

    • ttrener
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.11
      • 15

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiotrekDziki
      moim zdaniem zatarło ci się już w 1 przerwie 52 stopnie 15 minut + czas potrzebny do podniesienia do 67 stopni i podczas 2 przerwy praktycznie się już nic nie działo dlatego odfermentowało aż do 2,5
      jeśli się mylę proszę bardziej doświadczonych o opinie
      pozdrowienia
      Tak, większość mądrych głów podaje tą przyczynę.; Następnym razem skrócę czas zacierania do 60 min i zostawię tylko 5min na 62,reszta na 72. Obaczymy

      Pozdrowienia
      Jagielloński Browar Domowy

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
        darekd
        Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

        Ekstr. 15%
        Alk. 6,0%

        Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
        Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
        2025-01-22, 22:57
      • e-prezes
        Wąsosz (?), Wawelskie AIPA
        e-prezes
        Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.

        Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
        2023-01-29, 17:02
      • ART
        Jastrzębie, AIPA
        ART
        Alk. 5.2 / 14 blg

        American India Pale Ale z browaru Jastrzębie.

        Jasnozłote, lekko mętne.
        Piana obfita, gęsta i trwała.
        Aromat - spod owocowości z nutkami cytrusów, wyłania się przyjemna acz może nieoczekiwana słodowość.
        Goryczka wysoka, ułożona....
        2024-11-20, 21:50
      • mlody16
        Pierwszy browar - german pils
        mlody16
        Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
        Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

        Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
        2025-11-16, 18:46
      • kaczka116
        Wąsosz, [Revolta] Orange AIPA
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2020-06-18, 21:36
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...