Cukier w Risie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    #1

    Cukier w Risie

    Mam Risa fermentowanego tydzień... BLG początkowe nieznane - ale na pewno powyżej 20 (zadawałem drożdże o 3 w nocy więc nie zbadałem). Wczoraj spróbowałem i stwierdziłem, że czekoladowość skutecznie zakryła cały alkohol, więc wymyśliłem sobie, że dodam jeszcze trochę cukru. Dałem go niecałe pół kilo. Do tej pory nie zaczęło pracować - zaczynam się przejmować.
    Drożdże Gozdawa pure ale (na opakowaniu napisane, że tolerncja powyżej 12%)
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24149

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KapitanPlaneta
    Mam Risa fermentowanego tydzień... BLG początkowe nieznane - ale na pewno powyżej 20 (zadawałem drożdże o 3 w nocy więc nie zbadałem). Wczoraj spróbowałem i stwierdziłem, że czekoladowość skutecznie zakryła cały alkohol, więc wymyśliłem sobie, że dodam jeszcze trochę cukru. Dałem go niecałe pół kilo. Do tej pory nie zaczęło pracować - zaczynam się przejmować.
    Drożdże Gozdawa pure ale (na opakowaniu napisane, że tolerncja powyżej 12%)
    Dwa razy popełniłeś ten sam błąd nie badając ekstraktu. Przy tak ciężkich piwach to proszenie się o kłopoty. Na mój gust teraz to tylko test odfermentowania może dać Ci jakieś miarodajniejsze efekty oceny sytuacji. Jeśli ten cukier sypnąłeś prosto z wora, to może się samoczynnie jeszcze nie rozpuścił.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2015-10-26, 09:33.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Nepomucen, Nepo No Title
      darekd
      Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

      Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

      24,5% ekstr.
      10,5% alk.

      Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
      2024-11-29, 01:44
    • Ahumba
      2025.07.18-20 - ZAKRZÓW, Kazik Fest 6 Edycja
      Ahumba
      3-dniowa impreza. Szczegóły mają się wkrótce pojawiać pod adresami powyżej
      Start
      2025-07-18
      Koniec
      2025-07-20
      Adres
      Zakrzów Browar Kazimierz
      2025-06-23, 20:32
    • arcik12
      Cukromierz do 20 i 30 Blg min do 30*C
      arcik12
      Może ktoś wie gdzie można kupić cukromierze w zakresach jak powyżej. Ważna jest temp. , zakres.min do 30*C.
      2025-06-12, 19:51
    • ART
      Skierniewice, Reymonta 33, Piwnica Browar Strakacza
      ART
      Od 3 czerwca 2023 w zachowanych piwnicach browaru Strakacza mieści się klimatyczna restauracja z kuchnią bałkańską ale i co ciekawszym piwem.

      Wejście dość niepozrne, pewnie nie zajrzałbym nie wiedząc wcześniej co tu jest.

      Nadbudwa nad historyczmymi piwnicami jest...
      2025-05-24, 15:21
    • ART
      Midtfyns Bryghus, Rough 2 Snuf
      ART
      9,5ABV / 20,1 P
      7 różnych słodów, syrop rodzynkowy, cukier kandyzowany i morszczyn pęcherzykowaty


      pierwsze wrażenie - przegazowany domowiec

      Trochę przekombinowane, ale są suszone owoce, podpiekane nuty i nieco alkoholowości. No i dużo mocy w nim tkwi....
      2025-05-19, 07:52
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...