Cześć, w sobotę zamierzam uwarzyc moją pierwszą walkę. Na pierwsze piwo wybrałem dry stout i tu pojawia się moje pytanie. Zestaw surowców jest na 20 litrów piwa, ale boję się "zmarnować " całego zestawu na raz. Czy nie będzie problemu jeśli zrobię np. Dwa warzenia po 10 litrów albo 4 po 5? Czy jest jakiś problem poza stratą czasu?
Pierwsza warka, połowa surowców?
Collapse
X
-
Karmel 150 EBC w terminologii strzegomskiej jest jasny, w każdej innej ciemny. Ale jego zadaniem jest nadawanie smaku karmelowego, dlatego trzeba dodawać go normalnie do zacierania. Zawiera sporo cukrów fermentowalnych i szkoda je marnować.
W zasadzie jedynym słodem, który dodaje się po zacieraniu, jest barwiący. Ja jednak jestem przeciwnikiem takiego zabiegu i wszystkie słody, także barwiący, zacieram razem. Nie wpływa to negatywnie na smak piwa, a osobne dodawanie słodu barwiącego uważam za szukanie dziury w całym.Comment
-
Po jakim czasie powinna ruszyć fermentacja?
Warzyłem w sobotę, zgodnie z tym co napisał kolega wyżej, żeby nie być wydyganiec, 20l. I mam pytanie. Fermentuję drożdżami safale 04, po jakim czasie powinna ruszyć fermentacja? I kolejne pytanie, miałem zestaw na stouta 12blg. Wyszło mi mało tego, że 21l to do tego 15blg, to dobry znak czy wręcz przeciwnie?Comment
-
To zły znak, masz walnięty spławik albo coś nie tak z oczami.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.
To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...-
Channel: Czechy
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 02:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment