Pierwsza warka, połowa surowców?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

    #1

    Pierwsza warka, połowa surowców?

    Cześć, w sobotę zamierzam uwarzyc moją pierwszą walkę. Na pierwsze piwo wybrałem dry stout i tu pojawia się moje pytanie. Zestaw surowców jest na 20 litrów piwa, ale boję się "zmarnować " całego zestawu na raz. Czy nie będzie problemu jeśli zrobię np. Dwa warzenia po 10 litrów albo 4 po 5? Czy jest jakiś problem poza stratą czasu?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    Może być problem z filtracją przy 5l
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2015-11-30, 14:10.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • heppens
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.11
      • 83

      #3
      Czyli 10 litrów to najmniejsza ilość którą można bezpiecznie uwarzyc?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10846

        #4
        Zależy w czym i czym filtrujesz
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • heppens
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.11
          • 83

          #5
          Wężyk z oplotu w 30 litrowym wiadrze. I jeszcze nie filtruje bo pierwsza warka będzie w sobotę :-D

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10846

            #6
            To myśle że 10 będzie ok. Przy mniejszej ilości młóto nie przykryło by filtratora
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • heppens
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.11
              • 83

              #7
              okej, dzięki za pomoc.

              Comment

              • yneB
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.10
                • 18

                #8
                Rób z całości nie bój się będzie dobrze

                Comment

                • Vospylsan
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.04
                  • 24

                  #9
                  Takie pytanie mam:
                  Robię piwo z zestawu browar biz - american stout 16blg i nie wiem czy słód crystal 150 uznać za ciemny czy jasny - tj kiedy go wrzucić do zacierania

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10846

                    #10
                    Ja bym dał na poczatku
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Karmel 150 EBC w terminologii strzegomskiej jest jasny, w każdej innej ciemny. Ale jego zadaniem jest nadawanie smaku karmelowego, dlatego trzeba dodawać go normalnie do zacierania. Zawiera sporo cukrów fermentowalnych i szkoda je marnować.

                      W zasadzie jedynym słodem, który dodaje się po zacieraniu, jest barwiący. Ja jednak jestem przeciwnikiem takiego zabiegu i wszystkie słody, także barwiący, zacieram razem. Nie wpływa to negatywnie na smak piwa, a osobne dodawanie słodu barwiącego uważam za szukanie dziury w całym.

                      Comment

                      • Vospylsan
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.04
                        • 24

                        #12
                        cóż... dałem go tylko na ostatnie 15 minut. Zobacze co z tego wyjdzie. To moja I warka z zacieraniem... kurde nie mogę się kolejnej doczekać ;-)

                        Comment

                        • heppens
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2015.11
                          • 83

                          #13
                          Po jakim czasie powinna ruszyć fermentacja?

                          Warzyłem w sobotę, zgodnie z tym co napisał kolega wyżej, żeby nie być wydyganiec, 20l. I mam pytanie. Fermentuję drożdżami safale 04, po jakim czasie powinna ruszyć fermentacja? I kolejne pytanie, miałem zestaw na stouta 12blg. Wyszło mi mało tego, że 21l to do tego 15blg, to dobry znak czy wręcz przeciwnie?

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            To zły znak, masz walnięty spławik albo coś nie tak z oczami.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • heppens
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2015.11
                              • 83

                              #15
                              Fermentacja ruszyła i mam dodatkowe pytanie, czy przy zwykłym stoucie jest sens dodania jakiegoś amerykańskiego chmielu na aromat? I jeśli tak orientuje się ktoś może gdzie w warszawie w stacjonarnym sklepie dostanę chmiel?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Grbuy
                                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                Grbuy
                                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                2023-11-30, 21:57
                              • etman
                                Piwowar nr 53
                                etman
                                W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
                                2025-06-17, 20:34
                              • Heisenberg
                                Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                                Heisenberg
                                Cześć wszystkim
                                Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                                2025-06-08, 14:55
                              • heckler
                                Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
                                heckler
                                Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

                                To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
                                2025-01-17, 11:05
                              • Serokomlak
                                Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                Serokomlak
                                Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                2024-11-03, 02:56
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...