Cicha fermentacja czy rozlewać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #1

    Cicha fermentacja czy rozlewać?

    Uwarzyłem Old ale'a (ok. 17 BLG). Po około dziesięciu dniach piwo przefermentowało do 2 BLG. Wyjeżdżam na Święta i zastanawiam się czy zostawić piwo na cichej na dwa tygodnie (w domu podczas mojej nieobecności będzie dość zimno - ok. 15 stopni pewnie) czy przed wyjazdem rozlać do butelek?

    Jednym słowem - czy jest sens trzymania piwa na cichej skoro przefermentowało do wymaganych 2 stopni BLG? Czy coś stracę przelewając je do butelek?
    Ostatnia zmiana dokonana przez m2200; 2015-12-16, 17:51.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    #2
    Jak najbardziej jest sens przelewania piwa na cichą.

    a) Po pierwsze: piwo się sklaruje - po prostu będzie później mniej drożdży w butelce, co wiąże się z mniejszą ilością osadu;
    b) Po drugie: co ma dofermentować to dofermentuje, czyli ryzyko późniejszego pojawienia się efektu granatów w butelkach jest znikome;
    c) Po trzecie: możesz pozbierać sobie gęstwę, w celu ponownego jej użycia.

    Ja bym przelewał, zresztą butelkowanie piwa o takim ekstrakcie po 10 dniach fermentacji to nie jest najlepszy pomysł, chyba że chcesz mieć wystrzałowego Sylwestra
    Ostatnia zmiana dokonana przez kostas; 2015-12-16, 21:09.
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kostas
      Ja bym przelewał, zresztą butelkowanie piwa o takim ekstrakcie po 10 dniach fermentacji to nie jest najlepszy pomysł, chyba że chcesz mieć wystrzałowego Sylwestra
      Odnośnie wystrzałowego sylwestra - piwo przefermentowało do 2 BLG. Czy w takim wypadku istnieje szansa granatów? Przecież na cichej do zera mi nie zejdzie... Czy dobrze myślę? Zostawię je w takim razie na cichej w celu sklarowania.
      Ostatnia zmiana dokonana przez m2200; 2015-12-16, 22:41.
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • kostas
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.08
        • 212

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200
        Przecież na cichej do zera mi nie zejdzie... Czy dobrze myślę? .
        Skąd ta pewność? Drożdże to żywe stworzenia, których zachowania nie da się precyzyjnie określić w 100% areometrem czy wyliczeniami, a tym bardziej jeśli chodzi o głębokość odfermentowania, czy jeszcze zejdą, czy nie. Co by nie było, 10 dni to stanowczo za mało na butelkowanie takiego piwa.
        Ostatnia zmiana dokonana przez kostas; 2015-12-16, 23:42.
        Browar Domowy El Greco na Facebooku

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #5
          Ok. Dzięki. Odfermentuję w takim razie piwo ile się da. Zostawię je na cichej na dwa/trzy tygodnie.

          A co z temperaturą? Podczas mojej nieobecności w domu będzie kilka stopni mniej? Czy to nie zaszkodzi piwu?
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          • kostas
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.08
            • 212

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200
            A co z temperaturą? Podczas mojej nieobecności w domu będzie kilka stopni mniej? Czy to nie zaszkodzi piwu?
            Nie, a wręcz przeciwnie - cichą fermentację powinno się przeprowadzać w mniejszej temperaturze niż fermentację burzliwą.
            Browar Domowy El Greco na Facebooku

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kostas
              Nie, a wręcz przeciwnie - cichą fermentację powinno się przeprowadzać w mniejszej temperaturze niż fermentację burzliwą.
              Zawsze mnie zastanawia to, jakie są widełki jeśli chodzi o temperaturę zarówno burzliwej jak i cichej. Bez stabilnej temperatury w domu (albo bez lodówki jeśli chodzi o dolniaki) trudno to kontrolować a póki co pasa grzewczego czy innych bajerów się nie dorobiłem
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • kostas
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.08
                • 212

                #8
                Wszystko jest tu, i na tym drugim forum. Wszystko zależne jest od stylu lub rodzaju fermentacji.
                Browar Domowy El Greco na Facebooku

                Comment

                • m2200
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.10
                  • 223

                  #9
                  Dzięki kostas. Ostatnia rzecz dotycząca tego wątku - z tego co piszesz wynika, że piwo może przefermentować poniżej 2 BLG? Do zera też? Czy tak głębokie odfermentowanie (2/1 BLG) rzeczywiście może mimo tego być przyczyną "granatów"?
                  Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                  Comment

                  • kostas
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.08
                    • 212

                    #10
                    Może, i życie zna takie przypadki, np. drożdże WB-06 są słynne z bardzo głębokiego sposobu odfermentowania (pomiar areometrem po fermentacji nierzadko wynosi 0 Blg, z przykładowo początkowych 12 Blg). Ale tu nie o tym. Chodzi o to, jak już zresztą pisałem, butelkowanie po 10 dniach fermentacji piwa o takim ekstrakcie to nie jest najlepszy pomysł, ryzyko powstania granatów jest dużo większe, niż w przypadku gdy fermentacja cicha zostałaby przeprowadzona. Po fermentacji cichej drożdży w toni będzie zdecydowanie mniej, niż w przypadku braku jej przeprowadzenia. Jak już wiesz, fermentacja cicha ma na celu klarowanie piwa, a co za tym idzie zmniejszeniu ilości drożdży w młodym piwie.
                    Browar Domowy El Greco na Facebooku

                    Comment

                    • m2200
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.10
                      • 223

                      #11
                      Dzięki. Wszystko jasne. Zostawię na cichej na ok. dwa, trzy tygodnie aż dofermentuje i się sklaruje.
                      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • m2200
                        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                        m2200
                        Witam,

                        wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                        Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                        2019-05-16, 17:06
                      • ohdesu
                        Piana przy cichej fermentacji
                        ohdesu
                        To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                        2019-03-03, 14:39
                      • JonI
                        BLG - czy powinienem już rozlewać
                        JonI
                        Witajcie,

                        Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra...
                        2017-12-31, 12:50
                      • pebejot
                        Włochy, Turyn, Via Silvio Pellico 1A, Toccalmatto Torino
                        pebejot
                        Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
                        W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
                        Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
                        W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...
                        2025-09-24, 09:02
                      • pebejot
                        Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
                        pebejot
                        Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
                        Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
                        Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
                        Najwięcej miejsc do...
                        2025-09-20, 08:56
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...