Brak piany w piwie - czy da się uratować?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #16
    Dzięki - przeczytałem. Czyli u Ciebie refermentacja w końcu ruszyła. Zastanawiam się czy z racji tego, że jest teraz u mnie (nawet w domu) dość zimno, drożdże będą w stanie ruszyć. Nie wiem jak one funkcjonują. Ile są w stanie przetrwać w uśpieniu.

    Sytuacja, którą opisujesz jest bardzo podobna do mojej.

    Też zastanawiałem się czy dodatkowe drożdże ułatwiłyby refermentacje ale to już ewentualnie nauka na przyszłość. Nie będę przecież odkapslowywał butelek, dodawał drożdży i znów kapslował. Poczekam - mam nadzieję, że w końcu przyjdzie ocieplenie.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3492

      #17
      Nie będę przecież odkapslowywał butelek, dodawał drożdży i znów kapslował. Poczekam
      A tak zaoszczędzony czas przeznacz na następną warkę
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #18
        Tak zrobię. Zwariowałbym zdejmujac te kapsle i ponownie zakładając
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • sredstvom
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.10
          • 362

          #19
          Zakladajac, ze czesc po odkapslowaniu nie poszlaby w gardlo ;-)
          Czy napija sie panowie piweczka?

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • klim55
            Fermentacja burzliwa - brak piany
            klim55
            Witam,

            W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
            2017-07-20, 17:25
          • Tentadarksho
            Dolna fermentacja - brak piany
            Tentadarksho
            Witam.
            Na wstępie zaznaczam, iż oprócz jako takiej wiedzy teoretycznej, nie mam żadnej wiedzy praktycznej w warzeniu piwa i jestem w tym zielony jak murawa na Narodowym, dlatego tu jestem.
            W niedzielę koło 14 zamkąłem wieko fermentora z moim pierwszym lagerem z brewkitu i odstawiłem...
            2017-03-22, 09:30
          • etman
            Piwowar nr 53
            etman
            W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
            2025-06-17, 20:34
          • ART
            Podklasztorze, Monumentum
            ART
            8 ABV / 21 P (info na rachunku, brak info na etykiecie)

            Porter bałtycki (z dodatkami).
            Słód żytni wymieniony w składzie.
            Nie podano wprost innych składników, aromatów (?): prażony kokos, kakao, kawa (?), wanilia.


            Mega słodziak. Mega kokosowiec i...
            2025-05-31, 15:11
          • darekd
            Pinta, Zwycięski Maibock
            darekd
            Seria: "Niech świat pozna Twoje piwo" - receptura piwowara domowego Marcina Bukały

            16,5% ekstr.
            7% alk.

            Aromat - słodowy z nutą delikatnie podsuszonych jabłek, ciut biszkoptowych nut. Z tyłu przyjemny lekki ton chmielu
            Piana - umiarkowanie wysoka,...
            2025-05-06, 00:17
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...