Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jutro zabieram sie za warzenie swojego pierwszego piwa - APA z ekstraktow 12 BLG, wszystko mniej wiecej juz rozumiem ale mam watpliwosci co do dolewania wody do brzeczki po zmierzeniu BLG. Jezeli brzeczka wyjdzie mi zbyt ekstraktywna np 14 BLG ile mam dolac wody by otrzymac 12stke? Sciagnalem promasha ale kompletnie nie rozumiem jak sie nim poslugiwac.
Dolewanie wody do brzeczki
Collapse
X
-
x=Ilość brzeczki w litrach * (bieżące °Blg - żądane °Blg) / (żądane °Blg)
czyli x=20*(14-12)/(12) = 40/12 = 3,33 l wody.
Wszystko to jest gdybyś wpisał w wyszukiwarkę "jak rozcieńczyć brzeczkę" i kliknął w pierwszy, bądź drugi odnośnik.Ostatnia zmiana dokonana przez kostas; 2016-02-09, 20:05.
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment