warzenie latem, doświadczenia?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2617

    #16
    Ja osobiście korzystam z pola (u nas nie ma dworu, czy też dworzu), tzn. jeśli brzeczka jest za ciepła, to wynoszę ją do schłodzenia na balkon. Żeby warzyć en plein air to raczej się nie zdarzało. W zimie natomiast wykorzystuję dodatkowo piwnicę, jest tam dużo zimniej niż w mieszkaniu i czasem niektóre piwa fermentują w piwnicy. Muszki owocówki mogą się tak samo pojawić w mieszkaniu, ważne żeby nigdzie nie zaglądały, wszystko było w miarę szczelne.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2016-02-18, 12:39.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • heppens
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.11
      • 83

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika birek03
      Mnie ciekawi jak poradzić sobie np. przy warzeniu na dworze kiedy całe to ustrojstwo zaczyna latać. Może ma ktoś jakiś patent na to?
      Jak dla mnie musiałbyś powymyślać sobie jakieś patenty. Jakieś pojemniki ze szczelnymi otworami na rurki, żeby nie musieć otwierać pojemnika, pomyśl na spokojnie i wrzucaj pomysły. Konsultacja nie zaszkodzi, a może ktoś wpadnie na jakieś ulepszenie. Co kilka głów i spojrzeń z różnych stron to nie jedno/jedna.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • etman
        Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
        etman
        Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


        Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

        Zawiera polski dodatek...
        2025-01-03, 01:43
      • adam1878red
        powitanie i pytanie
        adam1878red
        Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
        Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
        2025-08-04, 20:14
      • dadek
        Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
        dadek
        Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
        2024-11-19, 05:20
      • Zaiksik
        Trudne początki
        Zaiksik
        Witam
        Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
        Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
        Wszystko...
        2024-08-27, 18:13
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...