W sobotę (06.03) uwarzyłem AIPA 15BLG. Niestety nie wiedziałem czy po dodaniu chmielu po gotowaniu powinienem je filtrować i po prostu schlodziłem je z osadami i zadałem drożdże (już wiem, że powinienem zdekantować). Fermentacja ruszyła dopiero po trzech dniach, ale wyglądało i pachniało ładnie. Dzisiaj po 10 dniach burzliwej zlałem na cichą. Zeszło bardzo ładnie do 3BLG, ale pachnie dziwnie w mojej ocenie( pierwsze piwo na tych drożdżach [M44] i pierwsze na amerykańskim chmielu więc ciężko powiedzieć czy odpowiednio. Dlatego pytanie do osób doświadczonych czy tak powinno być: zapach to taki dziwnie kwaśny, wymieszany z aromatem chmielu zapach, mam wrażenie, że dwutlenek węgla gryzący trochę w nos. W smaku wyraźna goryczka i nutka kwaskowa, chmiel mało wyczuwalny (na ok.23l 150g). I pytanie czy jest z nim wszystko ok? Czy poczuł bym, że piwo jest zepsute? Jakby się to objawiło?
Dziwny zapach piwa
Collapse
X
-
Na fermentacji może śmierdzieć, pachnieć, capić, waniać, grzmocić, walić - na tym etapie za bardzo nie należy się przejmować zapachami
Na razie ćwicz cierpliwość a najlepiej zacznij kolejne piwo warzyć.
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.
Np.
Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.
Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...-
Channel: Mazowieckie
2025-08-23, 15:51 -
-
Największy browar w Darmstadt (produkcja około 80 tyś.hl rocznie) powstały w 1886 roku znajduje się naprzeciwko głównego dworca kolejowego, dlatego wpadłem tu pod wieczór 22.07.2022 by potem spokojnie zdążyć na pociąg.
Jest tu bardzo ładna stylowa knajpa firmowa, cała w jaśniejszym...-
Channel: Niemcy
-
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment