kto mi wytłumaczy od jakich czynników może zależeć wydajność zacierania. Wczoraj robiłem AIPE
4,8 strzegom pale ale
1 kg monachijski
0,2 crystal
Temp Czas
65 C 40 min
72 C 30 min
76 C 10 min
celowałem w 16 BLG, a na koniec wyszło 13. Fakt, że po raz pierwszy śrutowałem sobie sam, i trochę może za drobno, miałem kłopot z filtracją. Czy może być przyczyną zbyt drobno ześrutowany słód ?
4,8 strzegom pale ale
1 kg monachijski
0,2 crystal
Temp Czas
65 C 40 min
72 C 30 min
76 C 10 min
celowałem w 16 BLG, a na koniec wyszło 13. Fakt, że po raz pierwszy śrutowałem sobie sam, i trochę może za drobno, miałem kłopot z filtracją. Czy może być przyczyną zbyt drobno ześrutowany słód ?
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Comment