Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwo nie pracuje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MonkAllen
    Junior
    • 12-2016
    • 2

    Piwo nie pracuje

    Dzis mija 4 dzien od nastawienia i nie pracuje. Piwo to silesian porter z brewkitu, 26 litrow, do tego 2 kg cukru 0.5 kg dekstrozy, slod jeczmieny z puszki. Blg okolo 15. Drozdze rozpuszczone w 28 stopniach moczyly sie 6 godzin. Dodane przy temp ok 20 stopni teraz ma okolo 16. Woda w rurce kekko wypchnieta ale stoi w miejscu. Teraz (po czterech dobach prawie) blg ok 14. Nie czuc zepsucia. Slodkie, bardzo lekko musujace. Czy to mozliwe ze to tak wolny proces?
  • mikas86
    Member
    • 08-2016
    • 38

    #2
    Na stronie gozdawy piszą że w zestawie sa hybrydowe drożdże gorne które pracują z szybkością zależna od temp im niżej tym dłużej. Jeśli blg spada to na pewno fermentuje. Może daj fermentor w cieplejsze miejsce, wtedy pewnie pójdzie z kopyta ale pytanie jak to wpłynie na smak

    Comment

    • MonkAllen
      Junior
      • 12-2016
      • 2

      #3
      Ok dzieki za podpowiedz. Dzis rano przestawilem fermentator w troche cieplejsze miejsce. Moze jak drozdze sie troche pobudza i namnoza to odstawie spowrotem w chlodniejsze miejsce zeby nie zepsuc smaku. Producent twierdzi ze moga pracowac nawet przy 13 stopniach.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎