Dzis mija 4 dzien od nastawienia i nie pracuje. Piwo to silesian porter z brewkitu, 26 litrow, do tego 2 kg cukru 0.5 kg dekstrozy, slod jeczmieny z puszki. Blg okolo 15. Drozdze rozpuszczone w 28 stopniach moczyly sie 6 godzin. Dodane przy temp ok 20 stopni teraz ma okolo 16. Woda w rurce kekko wypchnieta ale stoi w miejscu. Teraz (po czterech dobach prawie) blg ok 14. Nie czuc zepsucia. Slodkie, bardzo lekko musujace. Czy to mozliwe ze to tak wolny proces?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Piwo nie pracuje
Collapse
X
-
Na stronie gozdawy piszą że w zestawie sa hybrydowe drożdże gorne które pracują z szybkością zależna od temp im niżej tym dłużej. Jeśli blg spada to na pewno fermentuje. Może daj fermentor w cieplejsze miejsce, wtedy pewnie pójdzie z kopyta ale pytanie jak to wpłynie na smak
-
-
Ok dzieki za podpowiedz. Dzis rano przestawilem fermentator w troche cieplejsze miejsce. Moze jak drozdze sie troche pobudza i namnoza to odstawie spowrotem w chlodniejsze miejsce zeby nie zepsuc smaku. Producent twierdzi ze moga pracowac nawet przy 13 stopniach.
Comment
-
Comment