Vienna lager bardzo wolną fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10850

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wirdar1
    Moja druga Warka jest z Gozdawa Czech Pils drożdże GLW35+1kg glukozy 22l ,13.5 BLG
    Robiłem w poniedziałek i stało do wtorku w temperaturze ok.20 stopni.zaczeło bulgotać to przeniosłem w temp.ok.14-15 stopni.
    Bulgot teraz to +- co minutę.Do fermentora mam przyklejony pasek z termometrem ale ma skalę od 16 stopni i to nie pasuje do tego typu fermentacji i kupię ten okrągły który ma skalę chyba od 6 stopni.
    Piwo ma ciut większą temperaturę bo 16 delikatnie się przebarwia.
    W poniedziałek sprawdzę BLG no chyba że wcześniej przestanie bulkać a wiem co i jak bo to piwnica z kotłem i często tam jestem i słucham.
    Moim zdaniem nie bedzie to dobre piwo. Raz że dodatek glukozy to bida oraz o wiele za wysoka temp fermentacji
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24163

      #17
      Jeśli to pierwsza warka, to efekt będzie akceptowalny
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • wirdar1
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2023.03
        • 7

        #18
        To druga Warka pierwsza do też Czech Pils tylko na innych drożdżach i polepszaczu piwa.Temperatura do tego za duża a gdybym robił coś na drożdżach górnej fermentacji napisał byś że za mała.Zaczynam i nie będę inwestował w sprzęt do zrobienia piwa.Chcę poznać też jak smakuje brewkit z cukrem i trzecia warka będzie na cukrze i gęstwy drożdży z drugiej warki.
        Druga Warka po tygodniu bulgotanie ma 4.5 BLG .

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24163

          #19
          Różne szczepy drożdży mają różne optymalne temperatury fermentacji, dla dolnych drożdży 14-15*C to dość ciepłe warunki. Ogólnie zasada jest taka że lepiej pracować w dolnym zakresie optimum niż w górnym. Jak nie ma możliwości sterowania temperaturą, to można wybierać drożdże pracujące optymalnie w tej dostępnej, po 50 warkach na pewno będziesz czuł różnice
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Schrems, Schremser Vienna I.P.
            darekd
            Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

            https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

            Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
            4,8% alk.

            Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
            2024-12-05, 17:23
          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 17:59
          • Heisenberg
            Zakażenie czy dalsza fermentacja?
            Heisenberg
            Cześć wszystkim
            Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
            2025-06-08, 14:55
          • dadek
            Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
            dadek
            Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
            2023-12-05, 01:56
          • Javox
            Utopian, Vienna Keller
            Javox
            Browar z okolic Exeter

            Vienna Keller Lager
            Chmiel: Boadicea, alko 4,8%, IBU 28.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
            Aromat - przyjemna zbożowość nieco drożdżowa....
            2022-02-10, 03:11
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...