Kiedy rozlew - pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lechu84cd
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 1

    #1

    Kiedy rozlew - pierwsza warka

    Witam serdecznie wszystkich po raz pierwszy

    Mam pytanie do piwowarów bardziej doświadczonych jak ja (warzę dopiero pierwszą warkę - Australian Pale Ale 13° BLG).
    Piwko mam już na cichej fermentacji, przy której dodałem chmiel.Stoi już tak 7 dzień i nadal pracuje (bulgota w rurce).
    Zgodnie z przepisem, cicha fermentacja powinna u mnie trwać około 6-7 dni
    I tutaj pytanie, kiedy można zrobić rozlew do butelek? Czy piwo musi przestać pracować całkowicie?
    Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Sprawdzałeś ekstrakt? Jakie drożdże, jaka temperatura fermentacji, jak zacierałeś?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10846

      #3
      Jeszcze bulka na cichej?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • slipa
        Standardy - od kiedy do kiedy
        slipa
        Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
        I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
        2024-05-07, 10:54
      • m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

        wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

        Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 18:06
      • darekd
        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
        darekd
        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

        Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
        ...
        2023-02-08, 00:16
      • heckler
        Czechy, Kvasice, Horní 7, Pivovárek Dobrá Kára
        heckler
        Kvasice to małe miasteczko leżące tuz koło Otrokowic i Zlina. Pod browar dotarliśmy w sobotnie przedpołudnie i tak szczerze, to nawet nie liczyłem , że kogoś tam zastaniemy. Ładnie odnowiony domek, stojący tuż przy ulicy, a na nim żeliwny szyld z nazwą browaru - Dobrá Kára. Natomiast...
        2025-07-23, 07:59
      • Heisenberg
        Zakażenie czy dalsza fermentacja?
        Heisenberg
        Cześć wszystkim
        Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
        2025-06-08, 14:55
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...