Jak zrobić mocniej alkoholowe piwo?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gulek91
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.03
    • 4

    #1

    Jak zrobić mocniej alkoholowe piwo?

    Witam

    Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem początkującym piwowarem i z góry dziękuję za wszystkie rady
    Przechodząc do tematu sprawa jest tego typu, że pierwsze piwo jakie robiłem z Brewkitu miało 4.5% alkoholu (Finlandia Lager), drugie jakie właśnie robię będzie miało jeszcze mniej bo zaledwie 4% (Coopers Irish Stout). Początkowe BLG miałem 10.5, a teraz po 7 dniach 2.5 BLG. Przytrzymam go jeszcze dzień, ale raczej już nie spadnie bo od 2 dni poszło w dół tylko 0.5 BLG. Piwo było przechowywane w temperaturze 22-23 stopni, a zamiast cukru dodałem BA Brew Kit PLUS 1 kg. Troszku słabe mi te piwa wychodzą, jak najłatwiej zwiększyć alkohol do 5-5.5%? Takie piwa by mnie najbardziej zadowalały. A drugie pytanie, to czy jest możliwe, żeby BLG jeszcze spadło?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Gulek91; 2017-03-25, 16:57.
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1065

    #2
    Większe blg brzeczki nastawnej i tyle. Ja zacząłem warzenie od mocarza 18 blg i na brak alkoholu w piwie nie narzekałem. Było spoko 7,5% jak nie lepiej. Generalnie odradzam sypanie cukru, no chyba że styl wymaga (belgi). Z tym, że zacieram, z ekstraktów nigdy nie robiłem. Poza jednym eksperymentem z dodatkiem ekstraktu w niewielkiej ilości do zacieranej brzeczki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2017-03-25, 17:43.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    • Gulek91
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.03
      • 4

      #3
      Czyli po prostu sprawę rozwiązało by dodanie większej ilości BA Brew Kit PLUS?

      Comment

      • Rycho_128
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.03
        • 1065

        #4
        Moc piwa zależy bezpośrednio od blg początkowego, no i do ilu zeszło. Łatwo obliczyć alkohol: Blg początkowe - blg końcowe / 1.938. Przy zacieraniu są większe możliwości, bo można zacierać bardziej słodko lub wytrawnie (alkoholowo). No i drożdże mają znaczenie.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2017-03-25, 20:05.
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment

        • Gulek91
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.03
          • 4

          #5
          Rozumiem, ale sam będę zacierał dopiero może po 10 warce mojego piwa a zrobiłem właściwie 2 a tak naprawdę półtora bo drugie siedzi jeszcze w fermentorze. Tak naprawdę dalej nie wiem jak zwiększyć jego moc z brewkitu. To, że BLG początkowe - BLG końcowe podzielone świadczy o poziomie alkoholu to wiem i to wyliczyłem tak jak napisałem w pierwszym moim poście, ale nie o to mi chodziło. Jeśli ktoś mógłby odpowiedzieć mi w temacie to bardzo dziękuję

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19355

            #6
            Odpowiedź już padła. "Zwiększyć blg początkowe". Czy to poprzez zmniejszenie ilości wody czy poprzez zwiększenie ilości ekstraktu.

            Comment

            • Gulek91
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.03
              • 4

              #7
              A dziękuję, a z waszego doświadczenia ile należy użyć ekstraktu, aby osiągnąć 5-5.5%? I czy można zmieszać np. BA Brew Kit PLUS 1kg + 0.5 kg cukru?

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19355

                #8
                Jeden wzór już poznałeś. Tu masz drugi jak obliczyć ilość surowca.

                Jeśli podniesienie ilość % ma służyć nie tylko szybszemu efektowi upojenia to ekstrakt słodowy będzie lepszy. Pamiętaj o korekcie chmielu jeśli dodajesz ekstrakt niechmielony.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • bimb
                  Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
                  bimb
                  Cześć.
                  Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

                  Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
                  2025-07-13, 17:23
                • heckler
                  Prušánky, Prušánky 132, Pivovar Starý Dvůr
                  heckler
                  Prušánky to kolejna Czeska pipidówka w której otwarto browar i pomimo, że otwarto go w pensjonacie jest to na prawdę dziwne miejsce. Całość, czyli browar, pensjonat i restauracja nosi dumną nazwę Starý dvůr, a jak się okazuje mieści się on w odnowionym, starym budynku administracyjnym...
                  2020-02-07, 07:02
                • darekd
                  Ale Browar, Grass Hopper
                  darekd
                  Będąc w pewnym małym sklepiku zauważyłem to piwo w wyprzedaży za ok 4,5 PLN. Nazwa mi nieznana, więc dorzuciłem. Miły sprzedawca zaoferował mi, że spuści mi to piwo o złotówkę jak wezmę dwa, bo termin mu się kończy a ma jeszcze trochę tego. Pomyślałem, jaki miły człowiek... W...
                  2025-10-20, 00:24
                • darekd
                  Zapanbrat [Trzech Kumpli], Full Citra
                  darekd
                  Hazy IPA (single hop - Citra)

                  Ekstr. 15%
                  Alk. 5,6%

                  Aromat - chmielowy, cytrusowy mix i muśnięcie mango, w tle lekka słodowa nuta (a właściwie płatki owsiane)
                  Piana - wysoka, w spokojnym tempie opada do trwałego, cienkiego kożuszka
                  Barwa - słomkowo-żóltawa,...
                  2025-10-03, 01:20
                • Petitpierre
                  ? [Funky Fluid], Leviathan
                  Petitpierre
                  Uwarzona na 7 urodziny. Parametry identyczne jak ten telemark, ma to być Imperial Rye Baltic Porter with Coconut & Cocoa Nibs. W ramach 6 plus 6, pachnie głównie kokosem,tego żyta trzeba szukać,może trochę kakao,w nucie dolnej jakiś chmiel, w smaku bardzo kokosowe, trochę pikantne,ale ogólnie...
                  2025-09-19, 16:24
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...