Pierwsze warzenie pale ale i problem z blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DonCamilo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 11

    #1

    Pierwsze warzenie pale ale i problem z blg

    Witam to moje dziewicze piwko robiłem wszystko zgodnie z instrukcją i po chmielniu wyszło mi 20 blg i nie wiem czy tak zostawić czy coś z tym robić

    Pozdrawiam gorąco
    Kamil
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2017-05-02, 23:33.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3496

    #2
    Witaj, jakie to miało być piwo, ile go miało być i jakiej gęstości?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • DonCamilo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 11

      #3
      Pale ale 12 blg 20 litrów

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3496

        #4
        A ile i jakiej gęstości uzyskałeś?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • DonCamilo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.04
          • 11

          #5
          Ok 20 litrów 20 blg się zastanawiam czy za dużo nie odparowalo

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3496

            #6
            Ni chuchu, nie mogłeś uzyskać takiej wydajności, błąd pomiaru, nic z tym nie rób a w zasadzie rób to co normalnie powinieneś: schłodzić, napowietrzyć, zadać drożdże i zapomnieć o nim na dwa tygodnie
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • DonCamilo
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.04
              • 11

              #7
              Ok dzięki za odp mimo majoweczki
              Pozdrawiam gorąco

              Comment

              • anteks
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10855

                #8
                Ile tych słodów nasypałeś?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • DonCamilo
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.04
                  • 11

                  #9
                  4kg....

                  Comment

                  • anteks
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10855

                    #10
                    W wersji optymistycznej masz 20l 12blg
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • sredstvom
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2015.10
                      • 362

                      #11
                      No chyba ze odwrotnie, to wtedy moze-moze... :-)
                      Czy napija sie panowie piweczka?

                      Comment

                      • DonCamilo
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.04
                        • 11

                        #12
                        Ale dać to do fermentacji czy zacząć od nowa?

                        Comment

                        • anteks
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10855

                          #13
                          Fermentuj
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • DonCamilo
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.04
                            • 11

                            #14
                            Ok piwo fermentuje, od dwóch dni blg stoi na 7 a piwo jest lekko mętne, z tego co wyczytałem na forum to w butelce się sklaruje tak?

                            I drugie pytanie czy to blg nie jest za wysokie w instrukcji pisało że między 2 a 5 powinno być

                            Comment

                            • toh11
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2016.03
                              • 87

                              #15
                              pamiętaj że brzeczka podczas pomiaru powinna mieć ok 20 C
                              Sprawdź balingomierz jeszcze, nalej wody z kranu i sprawdź blg, powinno być "0". Nieraz skala jest przesunięta.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • etman
                                Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
                                etman
                                Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


                                Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

                                Zawiera polski dodatek...
                                2025-01-03, 00:43
                              • ART
                                Avar, Yes! Pale Ale
                                ART
                                Yes! Pale Ale – AVAR Brewing Co.
                                Alkohol: 5,6% / 13 P / ? IBU
                                Styl: American Pale Ale (APA)

                                Chmiele: ?

                                Uwarzono w: Avar Brewing (Czechy, Hlucin)

                                To jest piwo z efektem WOW! Świetnie stylowe, super aromaty chmielowe. Pijalne na maksa. Dawno nie piłem...
                                2025-09-27, 20:04
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • pebejot
                                Mołdawia, Kiszyniów, Stefan cel Mare si Sfant Boulevard 71, Keller Holz
                                pebejot
                                Kolejny minibrowar o olbrzymim potencjale, otwarty w 2021 roku.
                                Firmowy lokal mieści się na najbardziej reprezentacyjnej ulicy w Kiszyniowie w odległości 2 km od dworca kolejowego.
                                Po przekroczeniu progu poczułem jak bije we mnie atmosfera niedoskonałości samego siebie.
                                Jest...
                                2024-01-06, 21:27
                              • dadek
                                Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
                                dadek
                                Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
                                2022-09-11, 20:58
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...