Pierwsze warzenie pale ale i problem z blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DonCamilo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 11

    #16
    Podczas pomiaru dziś miała temp 20.4 a wczoraj 20.5 i sprawdzałem sprzęt na wodzie wskazywał 0

    Fermentacja jest w temperaturze ok 16 stopni

    Comment

    • toh11
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.03
      • 87

      #17
      mówi się, że jak BLG nie spada przez kilka dni to należy butelkować bądź przelewać na cichą. Może podnieś temp o kilka stopni i zobacz czy to ruszy, w 16 C niektóre drożdże są ospałe.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3497

        #18
        Piwowarstwo to nie łapanie pcheł, tu pośpiech jest niepotrzebny a wręcz szkodliwy, niech sobie w spokoju fermentuje przez DWA tygodnie.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • DonCamilo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.04
          • 11

          #19
          Ok to do usłyszenia za kolejny tydzień napewno się odezwę

          Comment

          • DonCamilo
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.04
            • 11

            #20
            Witam gorąco po kolejnej przerwie minęło trochę więcej niż tydzień ale zapracowany byłem to piwko spokojnie stało sobie blg spadło do 5 i już się nie rusza więc będę butelkował dziś

            Pozdrawiam gorąco

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • etman
              Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
              etman
              Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


              Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

              Zawiera polski dodatek...
              2025-01-03, 00:43
            • ART
              Avar, Yes! Pale Ale
              ART
              Yes! Pale Ale – AVAR Brewing Co.
              Alkohol: 5,6% / 13 P / ? IBU
              Styl: American Pale Ale (APA)

              Chmiele: ?

              Uwarzono w: Avar Brewing (Czechy, Hlucin)

              To jest piwo z efektem WOW! Świetnie stylowe, super aromaty chmielowe. Pijalne na maksa. Dawno nie piłem...
              2025-09-27, 20:04
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • pebejot
              Mołdawia, Kiszyniów, Stefan cel Mare si Sfant Boulevard 71, Keller Holz
              pebejot
              Kolejny minibrowar o olbrzymim potencjale, otwarty w 2021 roku.
              Firmowy lokal mieści się na najbardziej reprezentacyjnej ulicy w Kiszyniowie w odległości 2 km od dworca kolejowego.
              Po przekroczeniu progu poczułem jak bije we mnie atmosfera niedoskonałości samego siebie.
              Jest...
              2024-01-06, 21:27
            • Javox
              Knockout, Citra Pale Ale
              Javox
              Pale Ale z alko 4.0%.

              Chmiele: Citra, Simcoe.

              Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka, grubsza obwódka.
              Lacing - trochę było.
              Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
              Gaz - średni.
              Aromat - dość trudny, cytrusy, jakaś owocowość...
              2025-12-14, 14:39
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...