Fermentacja główna a wskazania multimetru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZacnyGregori
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.01
    • 1

    #1

    Fermentacja główna a wskazania multimetru

    Witam wszystkich,
    Tak w skrócie, jestem Grzesiek, od dłuższego czasu przymierzałem się do produkcji własnego piwa (od dłuższego czasu pijam regionalne i kraftowe),aż w końcu to się udało, aktualnie pierwsze piwo leżakuje w fermentatorze i oczekuje na rozlanie.

    Moje pytanie dotyczy dokładnego czasu rozlania piwa do butelek. Przejrzałem wiele tematów na forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na swój "problem".
    Aktualnie mija 7 dzień fermentacji głównej, a piwo dalej fermentuje. Według instrukcji piwo powinienem już rozlać, według was i waszego doświadczenia w innych tematach lepiej je jeszcze pozostawić do dofermentowania. Sprawdziłem dziś zawartość cukru i wskazało mi 1-1,5 BLG. Bąbelki z rurki fermentacyjnej aktualnie występują co 30-40sek i bardzo powoli zanikają. Fermentacja cicha odpada - niestety nie mam jeszcze drugiego fermentatora.

    Standardowy zestaw dla początkujących: brewkit Eu Lager Coopers + cukier.
    Temp. fermentacji: 20-21*C

    Jakie jest wasze zdanie? Czekać czy rozlewać?
    Dziękuję za odpowiedź

    Zdjęcie piwa w multimetrze:
    Zajrzyj na blog internetowy imgie i ciesz się najlepszymi informacjami z sieci. Posiadamy tu najlepsze informacje w sieci - gorąco zapraszamy wszystkich!

    (Spuszczane z kranika, bąbelki już zeszły, widać już małą klarowność i unoszący się osad)
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    Wywal rurkę i instrukcję
    Dziwny to lager fermentujący w ponad 20'C. "cichą możesz przeprowadzić w tym samym wiadrze, zostaw po prostu piwo na kolejny tydzień.
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2018-01-20, 20:52.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 17:59
    • dadek
      Czechy, Náchod, Dobrošovská 130, Pivovar Primátor
      dadek
      Po wizycie na 5-leciu pivovaru Ovipistán https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...88#post2348988 drugą część dnia 21. 06.2025 (i już do oporu) spędziliśmy w dużo większym i znacznie starszym (1872)...
      2025-07-02, 03:24
    • Heisenberg
      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
      Heisenberg
      Cześć wszystkim
      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
      2025-06-08, 14:55
    • dadek
      Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
      dadek
      Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
      Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
      2024-09-13, 00:59
    • pebejot
      Pszczyna, Rynek 16, Brovar 16
      pebejot
      Nowy browar restauracyjny Brovar 16, znajduje się na uroczym Pszczyńskim rynku w odległości 1 km od dworca kolejowego.
      Mikrus mieści się małej, odnowionej kamienicy.
      Lokal jest połączony z lodziarnią i pensjonatem, więc można to miejsce dopisać do listy browarów z możliwością...
      2022-06-21, 14:02
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...