Jak już grzebiemy w tym piwie to zmierz obecne blg
							
						
					Drożdże jakich jeszcze nie widziałem
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nic nie rób, żrą prawidłowo a może kiśnie, co z tego wyjdzie to nie wiadomo, idź spać Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2018-03-03, 21:17."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :) Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2018-03-03, 21:17."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Witam;
 Chciałbym się podpiąć pod temat, bo ów nie został spuentowany. Jonl co w końcu się stało - drożdże wystartowały i piwo poszło do konsumpcji? Pytam, bo mam podobny problem, więc przejdę do rzeczy.
 W sobotę 7 maja 2022 robiłem NEIPĘ 16,2 BLG. Drożdże suche 2 opakowania New England American East Coast uwodnione w 200 ml H2O w temp. około 23-24 oC. Brzeczka po gotowaniu schłodzona do około 19-20oC a blg 15,5. Drożdże dodałem 7 maja o godz. 16. Wszystko przebiegało sprawnie i pod kontrolą do tego momentu. I tu mnie licho podkusiło i stwierdziłem, że schłodzę brzeczkę do dolnej wartości temperaturowej podanej w instrukcji czyli 17oC, więc włożyłem fermentor do boxu ze styropianu i umieściłem tam trzy pety z lodem. Okazało się na drugi dzień rano, że brzeczka ma tylko 11-12oC. Oczywiście drożdże nie wystartowały. Dziś jest 9 maja i dopiero temperatura brzeczki osiągnęła wartość zalecaną 17-18oC, ale drożdże pracy nie podjęły.
 Pytanie moje brzmi: czy piwo mogę spisać na straty bo drożdże w czasie tych 40 h w temp.12-18oC nie przeżyły, czy może jeszcze poczekać i w między czasie zaopatrzyć się w dodatkową porcję nowych drożdży, bo obecnie nie mam żadnych i za 2-3 dni dołożyć świeżych (ale to będzie pięć dni po warzeniu neipy-czy tak można)?
 Proszę o radyComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Witam,Ok, dzięki. Pytanie na przyszłość: skoro żrą prawidłowo to dlaczego tak marna piana?.
 
 Warze AIPA wyszło 15BLG 25l. Zadałem drożdże ponad dwie doby temu i nie miałem żadnego rezultatu, zero aktywności. Teraz na dnie z chmielin widać jakby gejzery (dosłownie tak to wygląda) wybuchajace z dna. Natlenialem przed zadaniem drożdży przelewać z gara do wiadra kilka razy i gdzieś przeczytałem, żeby drożdże zalewać nie dodawać na górę. Więc delikatnie położyłem je w rogu wiadra i piwo lałem po drugiej stronie. Czy jest możliwe, żeby drożdże tyle czasu utknęły pod dnem i teraz zaczynają fermentacje? Piwo pachnie ok i zaczęło pracować dopiero po ok. 60 godzinach. Jakieś pomysły? Coś zrobiłem źle?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Najpewniej drożdże zbryliły się i źle przeszły / długo trwało uwodnienie/ odtworzenie ścianek komórkowych.
 Nie piszesz jakie drożdże, ale ja w odniesieniu zarówno do Fermentisów i Danstarów stosuję rozsypywanie na powierzchnię piany po napowietrzaniu przez trząchanie wiadrem.
 
 Każde zwierzę koi dotyk
 BlaszonyComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
 
 W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam!
 Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
 Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
 
 Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...- 
							Channel: Surowce
 2024-11-23, 18:56
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
 
 Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam wszystkich,
 
 Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
 
 Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...- 
							Channel: Browarnictwo amatorskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 .
.
							
						
Comment