Hej. Zamierzam fermentować w styropianowym pudle z lodowymi petami. Czy przed butelkowaniem powinienem wyciągnąć fermentor i dać mu się ogrzać do temp. pokojowej? Jeżeli tak to jak długo go później w temp. pokojowej trzymać? Co jeśli ze wzrostem temp. nagle drożdże ruszą na nowo?
Temperatura fermentacji, a rozlewu.
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Wraz ze wzrostem temperatury drożdże nie powinny "ruszyć na nowo" bo piwo powinno być odfermentowane do końca, nie powinno być cukrów fermentowalnych dla drożdży.
Gdyby było inaczej to nie jesteśmy w stanie prawidłowo obliczyć ilości cukru do nagazowania."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<< -
Rozumiem. Czyli w pełni odfermentowane piwo w temp. np. 18 'C od razu mogę przelewać do pojemnika do rozlewu, bez wcześniejszego ogrzania go do temp pokojowej?Comment
-
I przy rozlewie po prostu przenosiłem z pokoju do kuchni i jazda.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Stosunkowo niedawno otwarty
Sklep znajduje się na terenie Browaru Amber w Bielkówku, w pobliżu Gdańska. Bielkówko to malownicza miejscowość na Kaszubach, znana z tradycji piwowarskich i naturalnego krajobrazu. Browar Amber, założony w 1994 roku, jest jednym z pionierów piwowarstwa...-
Channel: Pomorskie
2025-07-06, 14:18 -
-
Może ktoś wie gdzie można kupić cukromierze w zakresach jak powyżej. Ważna jest temp. , zakres.min do 30*C.
-
Channel: Sprzęt
-
-
5,6 ABV / ? P
White IPA / American Witbier
Srebrny medalista KPR 2023 od Josefika
Bardzo jaśniuteńki ładny kolor, piana słaba, kolendra zaznaczona, cytrusy są, dość mocno odfermentowane, czyściutkie w smaku, bardzo przyjemne do spożycia.
Te etykiety...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-05-28, 10:48 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment