Kiedy butelkować piwo?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Morion
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.09
    • 2

    #1

    Kiedy butelkować piwo?

    Witam,

    przepraszam jeśli powielam temat, ale nie znalazłem podobnego pytania na forum. Jestem w trakcie warzenia swojego drugiego piwa w życiu. Wczoraj skończyła się Fermentacja brzeczki (potwierdzone balingometrem), niestety z braku czasu (praca) będę mógł zabutelkować piwo dopiero po 5 dniach.

    Stąd moje pytanie, czy ten czas wpłynie na jakość piwa? Czy będę musiał to po nocach robić?

    Z góry dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3494

    #2
    Nawet lepiej, że postoi jeszcze te 5 dni.
    Na początku kariery piwowara wielu śpieszy się i trzyma kurczowo jakichś instrukcji a to często skutkuje wlaniem do butelek nie dofermentowanego piwa i później gejzer piany przy otwieraniu butelki. Kiedyś trzymaliśmy sie zasady: tydzień burzliwej a po tym dwa tygodnie cichej i ten schemat praktycznie sprawdzał się. Dalej wielu tak robi, ja również.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Morion
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2018.09
      • 2

      #3
      Ja niestety nie mogę przeprowadzić cichej fermentacji, ponieważ jeszcze nie dorobiłem się drugiego wiadra, stąd moje obawy czy mogę brzeczkę pozostawić w tym samym naczyniu tak długo.

      Puki co wszystko co robię traktuje jako naukę, uczę się na własnych błędach. A czy mógłby ktoś polecić jakąś dobrą literaturę (oprócz internetu).

      Dzięki za pomoc

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2628

        #4
        Skoro skończyła się fermentacja burzliwa-czyli przez parę dni pod rząd cukromierz pokazuje stałą wartość, to zaczęła się cicha. Można zostawić w tym, w czym fermentujesz, można zlać znad osadu i wówczas zostawić. W obu przypadkach minimum 5 dni będzie potrzebnych, więc nie ma żadnych obaw. Co to za piwo? Jakie parametry?
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • m2200
          Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
          m2200
          Witam,

          wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

          Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
          2019-05-16, 17:06
        • ohdesu
          Piana przy cichej fermentacji
          ohdesu
          To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
          2019-03-03, 14:39
        • pebejot
          Włochy, Turyn, Via Silvio Pellico 1A, Toccalmatto Torino
          pebejot
          Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
          W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
          Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
          W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...
          wczoraj, 09:02
        • pebejot
          Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
          pebejot
          Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
          Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
          Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
          Najwięcej miejsc do...
          2025-09-20, 08:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...