Czy to infekcja?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ejjo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.12
    • 1

    #1

    Czy to infekcja?

    Witam Was drodzy piwowarzy.
    Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
    Tym razem mam jednak problem.
    Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
    Po 2 tygodniach bez przelewania wygląda to tak:



    Pomiędzy pecherzykami jest jakiś nalot, który tworzy "korzuch"?
    To infekcja? Wylać to?
    Zasady higieny takie jak do tej pory, chemia ta sama.

    Pozdrawiam,
    Tomek
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19326

    #2
    Wylać!

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Popieram, kibel niestety. To mogą być dzikie drożdże albo jakieś bakterie - ten fermentor musisz umyć dokładniej i zdezynfekować - dla pewności powtórzył bym ten proces dwa razy.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • Brandis
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2018.01
        • 12

        #4
        Biofilm. Tez taki ostatnio wychodowalem (13 warka) Zacytuje Arta
        Cudów z tego nie będzie... Ze dwa razy też mi się przydarzył taki film, przed rozlewem próbowałem i w jednym było wyczuwalne ewidentne zakażenie - piwo poszło w kanał, w drugim przypadku nie było specjalnie czuć oznak zepsucia i poszło do butelek. Było pijalne, ale bez rewelacji, pewnie bardziej dlatego że miałem świadomość że coś z nim poszło nie tak.

        Teraz bym pewnie odpuścił, bo szkoda by mi było czasu a potem i pamiętania żeby butelek użytych do tego piwa nie wykorzystywać ponownie w swoim browarku.

        W każdym bądź razie wężykiem ściągnąłem piwo spod tego filmu do fermentora z kranikiem, spróbowałem i poszło w butelki w normalnym trybie. Tyle że częściej sprawdzałem czy się nie przegazowuje. A fermentorom przyda się porządna dezynfekcja

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Kwachu1444
          Prawdopodobna infekcja - Pomocy
          Kwachu1444
          Witam,
          Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
          2020-03-31, 22:19
        • bimb
          Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
          bimb
          Cześć.
          Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

          Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
          2025-07-13, 18:23
        • kaspersky4444
          Infekcja? Moja pierwsza warka
          kaspersky4444
          Cześć wszystkim.

          Temat przewijany prawie codziennie, ale z racji mojego 0 doświadczenia w warzeniu piwa mam pytanie odnośnie swojej pierwszej warki (brewkit).

          Jest to American Pale Ale z drożdzami górnej fermentacji Mangrove Jack's M42, które zostały uwodnione...
          2017-11-23, 16:25
        • jtomasz
          Infekcja
          jtomasz
          Witam,
          nastwiłem 5 dni temu mocno chmieloną IPA, na uwodnionych drożdzach us-04,
          i po tych 5-dniach nie ma śladu burzliwej fermentacji, dzisiaj zmartwiony otworzyłem fermentor i nie wygląda mi to ciekawie, czy to jest infekcja???...
          2017-11-01, 18:55
        • dolly
          Prośba o pomoc-czy to infekcja?
          dolly



          Proszę o pomoc doświadczonych kolegów. Jeden z 3 pozostawionych na cicha fermentorow po ok tygodniu wyglada tak. Czy to infekcja?




          Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk...
          2017-10-22, 21:58
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...