Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

IPA 14 blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rafad78
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2023.11
    • 1

    #1

    IPA 14 blg

    Zakupiłem zestaw IPA 14 blg. Mam pytanie odnośnie chmielenia. Instrukcji dołączonej do zestawu piszę, że na początek dajemy Marynkę, a przy wyłączeniu palnika chmiel lubelski. Nie umie jednak określić, kiedy dodajemy czasowo dokładnie ten chmiel lubelski, ile czasu go przetrzymujemy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rafad78; 2023-11-19, 15:46.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19360

    #2
    Z tego co pamiętam to od razu po wyłączeniu palnika przystępowałem do studzenia brzeczki i nie wyjmowałem go, bo przelewanie 20 litrów gorącej brzeczki to niezbyt bezpieczna czynność. Zresztą zostają osady gorące i mech irlandzki, więc przy przelewaniu do fermentora i tak masz filtrację. A brzeczkę i tak trzeba natlenić przelewając kilkukrotnie. Jak masz w saszetce chmiel to wyjmiesz w dowolnym momencie. Lubelski to aromatyczny chmiel o małej goryczce, więc przy stygnącej brzeczce i tak nie będzie wnosił jakiejś specjalnej różnicy na IBU.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    Przetwarzanie...