Mango Milkshake IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marianowar_pl
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.03
    • 44

    #1

    Mango Milkshake IPA

    Witam,

    Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

    Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

    Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3 tydzień bulka i jakoś nie chce skończyć. Po zmierzeniu BLG okazało się, że zeszło do 6,5 BLG.

    Co w takiej sytuacji zrobić? Zostawić aż nie skończy fermentacji? Czy zlać znad osadu, potrzymać jeszcze 2-3 dni i pakować do butelek?

    Piwo nie ma żadnych oznak zakażenia.

    Z góry dziękuję za pomoc.

  • zasada
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 254

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marianowar_pl
    Zostawić aż nie skończy fermentacji?
    Pewnie tak ale...
    Jaki miałeś zasyp, jak zacierałeś, czy (a jeśli tak ile dodawałeś laktozy - w stylu się zdarza), o ile dodatek owocu podniósł Ci BLG, jakich drożdży użyłeś i w jakich temperaturach prowadziłeś fermentację. No i czym mierzysz - spławik czy refraktometr.
    To są takie informacje, które pozwalają wypowiadać się z większą pewnością.
    Bo jak piszesz:
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marianowar_pl
    7,5 BLG (z poczatkowych 17)
    To ja jednak laktozę tu widzę, albo zbyt wczesne zlanie piwa znad drożdży.


    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

    Comment


    • Marianowar_pl
      Marianowar_pl commented
      Editing a comment
      Zasyp:

      3,5 kg Pale Ale
      0,625 kg Płatki pszeniczne
      0,625 kg - Płatki owsiane
      625 kg laktozy

      Zacieranie:
      68 C - 70 minut

      Nie zmierzyłem ile dodatek puree podniósł BLG.

      Drożdże White Labs WLP001 California Ale - zrobione 200 ml startera

      Fermentacja w około 20 C

      Pomiar juz po fermentacji burzliwej tylko spławikiem (wiem że refraktometr lubi już później przekłamywać).

      Piwo raczej nie zostało za wcześnie zlane bo nie było kompletnie oznak żadnych już. Później ruszyło na cichej po dodaniu puree. Zaczęło zwalniać ale wczoraj po otwarciu fermentora w celu pobrania próbki do badania znowu zaczęło intensywniej bulkać - co 10 minut taką małą serią bulknięć.

      Pytanie czy z puree nic się nie zadzieje - według przepisu powinno na cichej być tylko 7 dni.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10843

    #3
    Ile litów brzeczki wyszło?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment


    • Marianowar_pl
      Marianowar_pl commented
      Editing a comment
      17 litrów obecnie jest - ale jest tam kilogram puree
  • SwinskiRyjek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    🍼
    • 2014.06
    • 37

    #4
    To mocniejsze bulkanie może równie dobrze być wynikiem wzrostu temperatury (no i bulkanie jako takie nie jest dobrym wskaźnikiem procesu fermentacji).

    Czyli co tu mamy - laktoza podbila blg.

    Sprawdziłbym za kilka dni czy się blg nie zmienia i butelkowanie zgodnie z planem.
    Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

    https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
    https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10843

      #5
      Czyli około 2,5 blg masz z laktozy. Jak wyżej napisano, poczekaj kilka dni, schłódź i w butelki
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marianowar_pl
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.03
        • 44

        #6
        Dzieki wszystkim za pomoc. W weekend butelkuje.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        Przetwarzanie...