odnośnie ekstraktu i brzeczki

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rtmac
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.04
    • 3

odnośnie ekstraktu i brzeczki

czy do zrobienia piwka wystarczy ekstrakt słodowy czy trzeba jednak dodać brzeczkę?

ile taka brzeczka kosztuje (średnio)
    pozdrawiam wszystkich
    tomek
  • CarlBerg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.09
    • 968

Kolega otrzymał wszak w swoim poprzednim poście linkę na sklep internetowy - tam jest bardzo dokładnie wszystko opisane.
    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1256

CarlBerg, ulituj się, bo kolega rtmac będzie na liście surowców brzeczki szukał.

Jak pogotujesz ekstrakt z wodą i chmielem, odcedzisz i wystudzisz, to będziesz miał brzeczkę.

Comment

• Oskarx
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.02
        • 248

Może można dostać brzeczkę w garnku np. w temperaturze 60 st. C.

Comment

Related Topics

Collapse

• adam1878red
          powitanie i pytanie
          adam1878red
          Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
          Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
          2025-08-04, 20:14
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 10:28
        • Czarny1975
          Czas chłodzenia brzeczki
          Czarny1975
          Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

Czy (i jaki) wpływ...
          2017-09-26, 09:50
        • dadek
          Szczecin, Panieńska 12, Browar pod Zamkiem
          dadek
          W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może. Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
          Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...
          2019-09-03, 05:00
        • Komos92
          Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni
          Komos92
          Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
          https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html

Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...
          2018-06-17, 17:51
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...