wpływ drożdży

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kipercz
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.05
    • 2

    #1

    wpływ drożdży

    Z tego co przeczytałem na forum rozumie ze w piwie domowym są żywe drozdze.Jaki jest wpływ takich żywych drożdzy na organizm człowieka?
    czy nie zachodzi pewne niebezpieczenstwo? Przeciez człowiek ma w sobie cukry i spożywa cukry czy te drozdze bedą w nim sie rozmnazały?
  • burar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 238

    #2
    U mnie chyba zaczęły się rozmnażać, bo odkąd piję piwo własnej produkcji to jakoś brzuch mi urósł
    Grodziski Browar Domowy

    Comment

    • Rolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 1038

      #3
      burar napisał(a)
      U mnie chyba zaczęły się rozmnażać, bo odkąd piję piwo własnej produkcji to jakoś brzuch mi urósł
      Pewnie masz szczelnie zamknięty wylot i dwutlenek węgla nie ma ujścia .

      Comment

      • lukuj
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.07
        • 320

        #4
        Odp: wpływ drożdży

        kipercz napisał(a)
        Z tego co przeczytałem na forum rozumie ze w piwie domowym są żywe drozdze.Jaki jest wpływ takich żywych drożdzy na organizm człowieka?
        czy nie zachodzi pewne niebezpieczenstwo? Przeciez człowiek ma w sobie cukry i spożywa cukry czy te drozdze bedą w nim sie rozmnazały?
        Zakładając że nie chodzi o mikroelementy i witaminy, to - delikatnie ujmując - spożycie drożdży w zwiększonej dawce może zmusić delikwenta do dłuższej posiadówki W Celu...
        ...oczywiście mi nigdy się nie zdarzyło wypić podczas kończenia rozlewu pełnej szklanicy mieszanimy piwa i gęstwy drożdżowej a powyższe znam tylko z opowiadań. hihi!

        PS. drożdże nie są na tyle odporne by w środowisku ukł. pokarmowego /kwas, enzymy/ zagościć na dobre, gdyby tak było to wielu amatorów napojów wyskokowych zamiast poczciwej wódy zaczynałoby ranek od kęsa drożdży popitego przesłodzoną herbatą.
        W C
        KETTLER brewery
        www.lukuj.republika.pl

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          A po za tym - drożdże są wręcz zalecane do spożywania, np. piekarskie z cukrem - dobre są m.in. na cerę.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Ściślej - trupy drożdży. Żywe, w dużych ilościach, mogą przysporzyć poważnych problemów żołądkowych. Mam znajomego, który nie może pić piw niepasteryzowanych - od razu go goni.

            Ilość dorzdzy zawarta w piwie domowym nie jest groźna dla żołądka. Zresztą rasy piwne są mniej wredne od piekarskich czy gorzelnianych.

            Comment

            • mjp
              † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
              • 2004.02
              • 954

              #7
              W dzieciństwie zjadłem ok pół paczki świeżych drożdży, tak z pół cukierniczki cukru i popiłem to ciepłą wodą. Nie pogoniło mnie, ale wiecie jaki miałem humor!!
              Maciek
              Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • etman
                Piwowar nr 54
                etman
                W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
                2025-09-25, 23:46
              • darekd
                Hartleb, Landbier
                darekd
                Browarek z Maroldsweisach w Dolnej Frankonii w Bawarii.

                Landbier to nie jest jakiś konkretny rodzaj piwa, tylko bardziej miejscowe, typowe piwo. A że to chyba jedyne ich piwo, no landbier nie powinien dziwić Jest to niefiltrowany Keller o parametrach 13% ekstr., 5,8% alk.
                ...
                2022-01-27, 21:50
              • darekd
                Amber, Po Godzinach - Saison
                darekd
                Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
                wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
                2025-04-22, 21:42
              • etman
                Piwowar nr 52
                etman
                Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

                Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



                Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

                W numerze 52 :
                • Wywiad numeru Nie przetrwamy
                ...
                2025-03-13, 09:16
              • darekd
                Störtebeker, Sommer-Wit
                darekd
                11,95 ekstr.
                4,7% alk.

                https://www.stoertebeker.com/sommer-wit

                W składzie płatki pszenne i owsiane, skórka cytrynowa i pomarańczowa oraz kolendra.
                Chmiel Ariana.

                Aromat - lekkie cytrusy w kierunku cytryny, ciut kolendry i drożdży
                Piana -...
                2024-10-11, 15:04
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...