Bardzo dziękuję. Osad zdjęłam a teraz czekam na zlanie. Czy jest jakiś teoretycznie prawidłowy okres cichej fermentacji?
Jak rozpoznać koniec fermentacji burzliwej bez miernika
Collapse
X
-
Czy mam rozumieć, że cicha może być w butelce?
Dostałam przy zakupie puszki instrukcję, że najpierw brzeczka fermentuje, potem zlewam piwko do butelek z odpowiednią ilością cukru/glukozy i po 2 tygodniach piwo gotowe. W takim razie zlewać do butelek czy ma czekać w fermentatorze?Comment
-
Witaj w temacie max nie jestem. Powiem ci tylko tyle, że w instrukcjach do puszek (Brewkit) czy np. poradniku Biowin fermentację cichą autorzy określają dośc nieprecyzyjnie (przynajmniej w mnie) ponieważ definiują ją tam jako refermentację i dojrzewanie piwa w butelkach. Sam miałem problem jak to odebrac i najprościej jak się da pomogę Ci w ten sposób:
--Po fermentacji burzliwej do większości piw zlej odfermentowane piwo znad osadu do innego fermentora i tam potrzymaj przez około 2 tygodnie. Ta czynnośc określana jest fermentacją cichą. A następnie przeprowadź refermentację (w celu nagazowania piwa) w butelkach. Refermentacja i dojrzewanie w butelkach to 3-4 tygodnie przeważnie, są jednak piwa (Witbier) które nie wymagają tak długiego dojrzewania, ale po co wdawac się na tym etapie w szczegóły.
--Dla niektórych piw np. pszenicznych nie trzeba przeprowadzac cichej tak jak to wyżej opisałem lecz zaraz po f. burzliwej przeprowadza sie refermentację w butelkach.
Opisałem to tak łopatologicznie bo sam miałem takie wątpliwości przy pierwszej puszce - dlaczego w instrukcji autor określił refermentacje w butelce, fermentacją cichą - może i poprawnie ale troche myląco.
PozdrawiamOstatnia zmiana dokonana przez cambridgei; 2009-10-18, 00:05.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Kolega Cambridgeil już wyjaśnił. Ja powiem w skrócie.
W butelce to mamy refermentację, czyli dodajemy glukozę/ekstrakt/cukier w celu nagazowania. Paradoksalnie refermentacja może być głośniejsza niż fermentacja cicha. Doświadczyli jednak tego tylko niecierpliwi. W ślad za postem Sety, zlej na cichą (do drugiego fermentora), po dwóch tyg. butelkuj.
Jeśli wypełnisz profil to zapewne miejscowi piwowarzy przyjdą Ci z bezgraniczną pomocą."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Najprostszy system to tydzień + tydzień. Łatwe do zapamiętania. Okresy te wydłuża się dla piw mocnych, ale też bez przesady. Dla najmocniejszych porterów stosowałem tydzień fermentacji głównej i dwa tygodnie wtórnej.
Zależy jeszcze, w jakich warunkach piwo stoi. Jeśli masz osobne pomieszczenie, czyste, ciemne i o stałej temperaturze, po którym nikt się nie kręci bez potrzeby, piwo w fermentorze może stać dłużej. Nie wpłynie to jednak w żaden sposób na smak, a tylko na ilość osadu w butelce.Comment
-
Witacie,
Bardzo Panom dziękuję za podpowiedzi. Teraz już wszystko jasne. Piwo ładnie odlane i grzecznie czeka aż dojrzeje
Wina zdecydowanie są bardziej pracochłonne. Jak dotąd mam doświadczenie z rożnymi likierami, nalewkami i winami. Teraz przyszedł czas na piwo 
Znajomych zapraszamy na pieczenie chleba, robienie serów, wędzenie wędlin to jeszcze warzenie piwa trzeba będzie, szkoda, że jest tak mało pracochłonne, pewnie będą woleli tylko na degustację
Comment
-
Jak chcesz mieć więcej pracy, to zamiast robić piwo z ekstraktu słodowego, warz ze słodówWitacie,
Bardzo Panom dziękuję za podpowiedzi. Teraz już wszystko jasne. Piwo ładnie odlane i grzecznie czeka aż dojrzeje
Wina zdecydowanie są bardziej pracochłonne. Jak dotąd mam doświadczenie z rożnymi likierami, nalewkami i winami. Teraz przyszedł czas na piwo 
Znajomych zapraszamy na pieczenie chleba, robienie serów, wędzenie wędlin to jeszcze warzenie piwa trzeba będzie, szkoda, że jest tak mało pracochłonne, pewnie będą woleli tylko na degustację
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
Related Topics
Collapse
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
-Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
-Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
-Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
-Skórka pomarańczy Curaçao...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Kolejna piwna białoruska inicjatywa w Warszawie. Świetne pilsy z Moon Larka, bardzo dobry wybór szkła, miła obsługa za barem, stolik i leżaki na zewnątrz ( główny widok na paczkomat , ale dużo wysokich drzew po lewej). Czynne od 10 rano ( w pon od 14). Raczej drogo - pils 22, IPA 24. Też...
-
Channel: Warszawa
2025-08-11, 17:56 -
-
Witam,
Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.
Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.
Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment