Jak pisalem pierwsze piwko wyglada na to ze sie robi, wiec czas myslec o nastepnej warce. Mam ciemnego gotowac i w pierwszej chwili chcialem uwazyc tylko 10 litrow zeby nie dodawac cukru ani slodu. Ale moze tak 0,5 kg miodu i zrobic 12-15 litrow. Moze tez dodac nieco gozdzikow, kardamonu czy imbiru. Czy to dobry pomysl?
Ile miodu?
Collapse
X
-
Musiałbyś dodać naprawdę małych ilości. Zarówno goździki jak i imbir mają bardzo silny aromat i przedobrzenie może przynieść katastrofalne skutki. Nie próbowałam obu dodatków na raz, ale dodając taki zestaw starałabym się robić to naprawdę z wielkim wyczuciem
Comment
-
Odp: Ile miodu?
ostatnio dodawałem 300g miodu gryczanego na 22l warki belgijskiego. Po 4 tygodniach od butelkowania, ani miodowego zapachu ani smaku, mimo że był przez jakiś czas - (btw. samo piwo niesamowicie zacne).spider74 napisał(a)
Ale moze tak 0,5 kg miodu i zrobic 12-15 litrow.
Aczkolwiek warto próbować.Comment
-
Odp: Odp: Ile miodu?
Na 20 litrów ciemnego z ekstraktów dałem 700 g miodu gryczanego, czyli o silnym smaku. W smaku piwa dało się go wyczuć dopiero po 2 miesiącach.tsulej napisał(a)
ostatnio dodawałem 300g miodu gryczanego na 22l warki belgijskiego. Po 4 tygodniach od butelkowania, ani miodowego zapachu ani smaku, mimo że był przez jakiś czas - (btw. samo piwo niesamowicie zacne).
Aczkolwiek warto próbować.Comment
-
Ciekawe, bo ja dawałam na 22 litry 0,7 kg miodu gryczanego i czuć go jak cholera
Comment
-
Mnie te ż to dziwi, bo wydawało mi się, że będzie czuć jak cholera, a tu nie. Borysko może potwierdzić, bo pił to piwo.Comment
-
mam pytanko
do warki która jeszcze cicho fermentuje (16 Blg początkowe)około 11 litrów chcę zamiast glukozy do butelek dodać miód możecie mi podpowiedzieć jak najłatwiej i ile go dodać ? Czy go w czymś rozpuścić i dodać do fermentatora przed rozlewem ( ale jak zrobić żeby dobrze i równomiernie się rozłożył w całej zawartości warki , a może jednakowe ilości do butelek? ) proszę o podpowiedż
pozdrawiamComment
-
-
Może i sensu nie ma ale jak chcesz to rozpuść ok. 150 ml miodku w ciepłej wodzie ok. 60C (150ml) i odtsaw na 24 h potem strzykawką zapodaj do każej buteleczki odpowiędnia ilość tzn.300ml/ilość_butelek i czekaj cerpliwe
Pozdrawiam
SiuksNa razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)Comment
-
Dokładnie - my dawaliśmy do naszego stouta gryczanego (20 litrów) 0,20 litra miodu gryczanego i kto pił, ten wie, że czuć go było bardzo, bardzo.Marusia napisał(a)
Ciekawe, bo ja dawałam na 22 litry 0,7 kg miodu gryczanego i czuć go jak cholera
Jeśli zaś chodzi o goździki to radziłabym zapytać się kogoś z Browaru Szlacheckiego - oni robili już piwo goździkowe doskonałe na grzańca, a zdaje się, że wiele tego ustrojstwa do piwa nie pakowali
Jeśli zaś chodzi o imbir:
Teoretycznie nie, ale jeśli chcesz dodać i imbir, i goździki - to musisz wziąć pod uwagę, że oba te składniki są bardzo aromatyczne. Gdybym robiła piwo typowo imbirowe to dałabym te 25-35 g imbiru, ale jeśli imbirowo-gożdzikowe - imbiru wepchnęłabym nieco mniej - raczej w przedziale 20-25 gramChris_1987 napisał(a)
Może być,tyle że łyżka może być wieksza i mniejsza.Mysla że jak dasz na 15 litrów 25-35g imbiru to na pewno nie przesadzisz.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
W restauracji U Roubené studny w Chvaleticach koło Protivína w 2024 roku rozpoczęto produkcję własnego piwa. Skala tej produkcji jest na prawdę niewielka i sięga góra 50-60 litrów, bo 65 l. ma kocioł warzelny. Ciut większą instalację ostatnio miałem możliwość zobaczyć w browarze Misionář we Zlinie....-
Channel: Czechy
-
-
Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment