Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile miodu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tsulej
    Member
    • 09-2003
    • 54

    #16
    Marusia napisał(a)
    Ciekawe, bo ja dawałam na 22 litry 0,7 kg miodu gryczanego i czuć go jak cholera
    Oooo, no to faktycznie dziwne, albo miód miodowi nie równy, albo na to czy będzie smak, czy nie wpływają pozostałe składniki i rodzaj drożdży (w moim trappisty, ze składników m.in: płatki owsiane, mąka pszenna, słód karmelowy).
    U mnie było tak, że podczas rozlewu aromat miodu był bardzo wyczuwalny, a po miesiącu zaginął - zobaczymy jeszcze co będzie za miesiąc.

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Senior
      • 01-2004
      • 4628

      #17
      Małażonka napisał(a)
      [...] Jeśli zaś chodzi o goździki to radziłabym zapytać się kogoś z Browaru Szlacheckiego - oni robili już piwo goździkowe doskonałe na grzańca, a zdaje się, że wiele tego ustrojstwa do piwa nie pakowali [...]
      Może "wiele" tego nie było - na 22 l warki daliśmy 40 sztuk - i wyszło, że to dużo za dużo. Jeżeli nie chcesz zrobić piwa goździkowego, to daj parę sztuk na 15 litrów. Chyba, że chcesz - to bez zbędnej krępacji daj ze 20...

      Miód też testowaliśmy (kwiatowy, nie gryczany) przy piwie ciemnym, znanym jako "Czarcie" - na 18 l daliśmy 200 g. Smak miodu jest praktycznie niewyczuwalny, natomiat zgrabnie łagodzi gorycz ekstraktu barwiącego, któregośmy nie żałowali (też ok. 200 g).
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • Małażonka
        Senior
        • 03-2003
        • 4602

        #18
        tsulej napisał(a)
        Oooo, no to faktycznie dziwne, albo miód miodowi nie równy, albo na to czy będzie smak, czy nie wpływają pozostałe składniki i rodzaj drożdży (w moim trappisty, ze składników m.in: płatki owsiane, mąka pszenna, słód karmelowy).(...)
        Dziwnym jest to bardzo, ponieważ akurat miód gryczany jest bardzo charakterystyczny. W jednym i drugim naszym stoucie (pierwszy z gotowca, drugi zacierany) charakterystyczna gryka towarzyszyła mu od młodych dni aż do ponad roku

        Comment

        • spider74
          Gość
          • 12-2004
          • 77

          #19
          Dziekuje, pytanie jeszcze czy pomysl danai miodu zamiast dodatkowego slodu ma sens? Tzn. 0,5 kg miodu + brewkit Ciemne i z tego ok. 12-15 litrow piwa?

          Comment

          • Krzysiu
            Krzysiu
            • 02-2001
            • 14936

            #20
            Ma. Ale pamiętać musisz, że różne miody mają różne właściwości. Najbardziej charakterystyczny aromat i smak ma miód gryczany, po nim wrzosowy i spadziowy. Dla odmiany większość miodów jasnych jest dość jałowych pod tym względem. Wszystko zależy od tego, co chcesz otrzymać. Jeśli zależy tobie tylko na cukrze, to nie ma znaczenia, jaki dasz miód. Jesli chcesz efekt smakowy - stosuj te najbardzie smakowo - aromatyczne (= najdroższe).

            I jeszcze jedno - miody z tego samego surowca, ale róznych producentów maja różne właściwości. Zależy to od tego, ile własciciel cukru podsypie pszczołom, ile doda się innych miodów w czasie oczyszczania, wreszcie ile doleje do niego wody. Nie potrafię dać na to recepty, wydaje mi się, że im nizsza cena, tym gorszej jakości miód. Najlepiej chyba kupować bezposrednio w pasiekach, ale wtedy musisz sam nad takim miodem popracować.
            Last edited by Krzysiu; 11-12-2004, 13:45.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎