Pierwszy gotowiec i glukoza...
Collapse
X
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jacer, od dawna podziwiam pewność Twojej ręki przy sypaniu glukozy do butelek i wagę jaką masz w oku - dokładność do 0.1g praktycznie za każdym razem.
To jest dla początkujących, którym ręce się trzęsą.Comment
-
Nie używam glukozy, bo to bezsensu. Nasypanie cukru do butelek miarką zajmuje mi ok. 2 minut.
Powiedz mi co zmieni 0,1g różnicy w ilości cukru. Jestes to w stanie wyczuć?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Aż tak to nie - ale czy jesteś w stanie odmierzyć miarką 3.2g zamiast 4g? 32g na 20l piwa to różnica nagazowania między stoutem a altem.Comment
-
Jak jest mowa o refermentacji, dobrze byłoby "rozprawić" się z pytaniami typu cukier, czy glukoza? Myślę, że warto podać, że użycie glukozy zamiast cukru ma spore znaczenie dla samopoczucia piwowara, bo dla piwa już nie bardzo.Comment
-
myśle że do ponad 150 warek naspalem cukru do refermentacji i czuję się świetnie
Mniej książków więcej piwaComment
-
To nie jest takie oczywiste, zwłaszcza dla kogoś, kto robi pierwsze piwo. Poza niewątpliwymi zaletami (jak dokładność dozowania surowca) istnieje większe ryzyko nierównomiernego nagazowania i zakażenia piwa podczas ewentualnego mieszania. Do tego nie "rozwadniasz" piwa.
Sam stosuję syrop, ale rozumiem, że dla niektórych sypanie do butelek może być po prostu łatwiejszym sposobem.
Zaś różnice między sacharozą i glukozą są pomijalne - zarówno dla kondycji drożdży jak i dla ilości (parę gram to może zostać w naczyniu, w którym przygotowujesz syrop).Comment
-
Nadal mówimy o początkujących, którym nie ma co głowy zawracać stopniem nagazowania. Oni sie cieszą, że mają pianę trzy razy większą niż w koncerniaku.
W takie rzeczy możesz się bawić gdy zaczniesz zacierać a nie przy PIERWSZYM gotowcu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie,
małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.
W obu...-
Channel: Przedstaw Się!
2018-12-14, 16:04 -
-
W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć!
Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Sypię i nie widzę w tym nic złego.
Comment