Domowi browarnicy z Sosnowca lub okolic

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eld_19
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 5

    #1

    Domowi browarnicy z Sosnowca lub okolic

    Witam wszystkich Forumowiczów!!!

    Chciałbym rozpocząć domowy wyrób piwa. Jednak chciałbym wcześniej sprawdzić smak takiego piwa organoleptycznie Czy w Sosnowcu lub okolicach zajmuje się ktoś taką dzialalnością?

    Proszę o kontakt.

    Serdecznie pozdrawiam!!
  • jasiu_piwosz
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 620

    #2
    Coś o sobie

    Może zanim ktokolwiek odpowie na Twoje pytania wypadało by coś tam napisać o pytającym i przedstawić sie ażeby było wiadomo z kim mamy do ''czynienia''. Anonim był wybaczony tylko GALLOWI.

    Comment

    • eld_19
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.05
      • 5

      #3
      <burak>

      Przepraszam za takie wejście...

      No cóż, razem z ojcem zastanawiamy się nad domowym ważeniem piwa. Chcielibyśmy jednak najpierw spróbować jak takie piwo smakuje (oczywiście za opłatą dla pomocnej osoby). Stąd moje pytanie. Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc z Waszej strony

      Pozdrawiam.
      Łukasz.

      Comment

      • jasiu_piwosz
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.12
        • 620

        #4
        PROFIL

        Już teraz jest lepiej , a jednak się dało. Poczytaj w dziale browarnictwo amatorskie, jest tam dużo ciekawych informacji na interesujący Ciebie temat.

        Comment

        • Doodeck
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 1612

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eld_19
          razem z ojcem zastanawiamy się nad domowym ważeniem piwa
          Kolego, proponuję najpierw zastanowić się nad słownikiem ortograficznym FCJP
          Chyba, że chodziło Ci o pomiar ciężaru - to co innego.
          Dalekosiężny
          Obserwator
          Obiektów
          Dynamicznie
          Epatujących
          Ciekawymi
          Koncepcjami

          Comment

          • rozbor
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.05
            • 186

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eld_19
            Witam wszystkich Forumowiczów!!!

            Chciałbym rozpocząć domowy wyrób piwa. Jednak chciałbym wcześniej sprawdzić smak takiego piwa organoleptycznie...
            Ja zacząłem "w ciemno"
            Jestem samotną oazą w kieleckiej pustyni piwowarstwa domowego. Do tej pory nie miałem okazji porównać moich wyrobów z innymi ale ze swoich jestem bardzo zadowolony, a i znajomi na ogół chwalą.
            Spróbowanie jednego piwa niewiele by Ci dało, każda warka ma, w większym lub mniejszym stopniu inny smak, zapach, wygląd itd.

            Nie oglądaj się na innych i do roboty - nie pożałujesz.
            N 50°58'47,9"
            E 20°50'34,7"

            Comment

            • eld_19
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.05
              • 5

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck
              Kolego, proponuję najpierw zastanowić się nad słownikiem ortograficznym FCJP
              Chyba, że chodziło Ci o pomiar ciężaru - to co innego.
              Niebotycznie śmieszne

              Nie mogłeś tego napisać inaczej? Trzeba szpileczkę dołożyć...

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19355

                #8
                szpileczki przydają się również wtedy jak ktoś za bardzo rozrabia
                z Sosnowca nie miałeś daleko do Wrocka i na warsztatach można było sprawdzić jak może smakować (a niekoniecznie musi piwo domowe. kiedy jest się nowicjuszem to trudno by ktoś obdzielał tak od razu piwkiem do testowania, choć i to się zdarza.
                organaleptyczne poznawanie można zacząć od piw przemysłowych w wersji niepasteryzowanej lub/i niefiltrowanej, ew. odwiedzić jakiś browar restauracyjny. jak nie odrzuci się ów specyficzny bukiet to już jest nieźle. potem idąc za ciosem skorzystaj z gotowych prostych receptur, uważnie przeczytawszy zanim coś zrobisz wskazówki kolegów, zrób swoje piwko. dalej to już samo wciągnie i organaleptycznych doznań będziesz miał bez liku.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • heckler
                  Ledce, Ledce 16, Pivovar Ovipistán
                  heckler
                  Niecałe 10 kilometrów od miejsca naszego kwaterunku Opočna od miesiąca działa kolejny mały browarek. Oczywiście postanowiliśmy go odwiedzić. Browar położony jest we wsi Ledce i nazywa się Ovipistán.

                  Długi spacer dobrze nam zrobił i na miejsce dotarliśmy w sobotę około...
                  2020-08-28, 08:55
                • darekd
                  Vocation, Toucan Tropic
                  darekd
                  Ten browar z okolic Manchesteru działa od 10 lat.

                  Rok po ich starcie pisał o nim Dreamer (jak zwykle ciekawie) przy okazji ich innego piwa:

                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ion-life-death

                  Teraz to już...
                  2025-10-23, 23:12
                • ART
                  Starkraft, [Żerom] Franz Josef
                  ART
                  Franz Josef New Wave Rye Lager – @browar.zerom
                  Alkohol: 4,5% / 11 P / ? IBU
                  Styl: żytni lager, rye lager

                  Chmiele: Styrian Golding, Amarillo, Aurum

                  Uwarzono w: Miejsce warzenia tajne

                  Mało wyczuwalne to żyto, ale piwo jako nachmielony lagerek - całkiem...
                  2025-09-29, 06:53
                • heckler
                  Pozlovice, K Přehradě 334, Minipivovar Komonec
                  heckler
                  Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....
                  2025-09-24, 08:04
                • darekd
                  Mordýř, Riwaka smash ale
                  darekd
                  Długie lata nie było nic na temat piw z browarku z okolic Pardubic.

                  http://pivovarmordyr.cz/

                  SMaSH w tym wypadku to nie rodzaj burgera, tylko piwo na jednym słodzie i jednym chmielu (single malt and single hop).
                  W tym wypadku chmielem jest nowozelandzka Riwaka.
                  ...
                  2025-09-07, 00:07
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...