Twoje pytania nie są banalne, tylko po prostu głupie, na poziomie uczniaka szkoły podstawowej, a nie branch managera - już w podstawówce na biologii uczą, co to są drożdże i jak działają. O niskim poziomie twojej wiedzy świadczy ta wypowiedź:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
gorąca nie była. chłodziłem ją specjalnie przy otwartym oknie. po dotknieciu ręką wyczuwałem, że była ciepła. gorąca nie ;P
. TO oznacza, że woda miała w granicach 30 - 35 C, czyli w zasadzie była śmiertelna dla drożdzy. Poza t ym już od XVIII w. do mierzenia temperatury używa się termometru, a nie dotknięcia dłonią.
Ale nie to mnie wkurzyło, bo twoja ignorancja jest jedynie twoją sprawą, ale fakt, że nie zadałeś sobie trudu, aby poszukać tego na forum, chociażby przy pomocy wyszukiwarki.
te 30-35 *C są o dziwo zalecaną temperaturą wody do której mamy wsypać suche drożdże w celu ich uwodnienia. ale taka temp. jest raczej odbierana jeszcze jako w miarę chłodna - przynajmniej przeze mnie
Twoje pytania nie są banalne, tylko po prostu głupie (...)
(sic!)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Ale nie to mnie wkurzyło, bo twoja ignorancja jest jedynie twoją sprawą, ale fakt, że nie zadałeś sobie trudu, aby poszukać tego na forum, chociażby przy pomocy wyszukiwarki.
...a może zadając sobie trud poszukiwania na forum utknąłem na czytaniu bezsensownych wypowiedzi, osób które chcą ośmieszyć, zawstydzić lub też poniżyć innych. Osób "wielkiej wiedzy", które zamiast pomóc, marnują czas i nerwy swoje i innych - z jakiego powodu nie wnikam. Na szczeście nie jest takich osób zbyt wiele (ukłon w stronę ludzi dobrej woli, którzy z checią pomogą zagubionym).
Tak nie mam zbyt wielkiej wiedzy z zakresu biologii (nie można wiedzieć wszystkiego-prawda?), może nie uważałem akurat na tej lekcji biologii, a może to było dla mnie zbyt dawno i gdzieś ta wiedza uleciała.
Panie Krzysiu ja nie kwestionuję poziomu Pana wiedzy - nic o nim nie wiem. O głupocie też nie mogę nic powiedzieć - i nie chce - bo po co? Nie zarzucam głupoty i nie określam jak dużą ignorancją może się Pan wykazać. Dajmy sobie, więc spokój z tymi złośliwościami.
Pozdrawiam
te 30-35 *C są o dziwo zalecaną temperaturą wody do której mamy wsypać suche drożdże w celu ich uwodnienia. ale taka temp. jest raczej odbierana jeszcze jako w miarę chłodna - przynajmniej przeze mnie
Po 44 godzina ch moja warka wygląda jak na załączonym obrazku...
Nic z tego nie bedzię?
Raczej nic.
Proponuję szybko poszukać kogoś z Lublina lub okolic kto posiada drożdże i mógłby je odsprzedać lub pożyczyć.
Taka mi przyszła myśl. Tylko nie bijcie. Mam w lodówce piwo przenne - jak wiemy na jego dnie tworzy sie osad z drożdży. Może by tak to co na dnie potraktować cukrem? Czy coś z tego będzie? Wiem nie znam sie...
Istnieją szanse namnożenia drożdży z jednej butelki piwa pszenicznego, jednak ten proces potrwa minimum kilka dni, a bezpiecznie licząc - tydzień. Inaczej nie uda Ci się namnożyć takiej ilości komórek drożdżowych, które poradzą sobie z 20 litrami brzeczki.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
Taka mi przyszła myśl. Tylko nie bijcie. Mam w lodówce piwo przenne - jak wiemy na jego dnie tworzy sie osad z drożdży. Może by tak to co na dnie potraktować cukrem? Czy coś z tego będzie? Wiem nie znam sie...
Jeśli piwo przenne to ok, bo zawiera rzywe drorzdrze. Jeśli jednak pszenne to będzie trudniej, jak napisali koledzy .
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
...a może zadając sobie trud poszukiwania na forum utknąłem na czytaniu bezsensownych wypowiedzi, osób które chcą ośmieszyć, zawstydzić lub też poniżyć innych.
te 30-35 *C są o dziwo zalecaną temperaturą wody do której mamy wsypać suche drożdże w celu ich uwodnienia. ale taka temp. jest raczej odbierana jeszcze jako w miarę chłodna - przynajmniej przeze mnie
Dokładnie, zatem jeśli Sabatius odczuwał ciepło, temperatura zapewne była wyższa i drożdże padły.
Jeśli dziś nie załatwisz sobie nowych drożdży to raczej zapomnij o tej warce I tak już długo wytrzymała bez fermentacji.
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
Mieszkańcy wielkich osiedli mieszkaniowych w północno-wschodniej części Charkowa nie mogą narzekać na brak piwnych atrakcji. Przy magistralnej ulicy Geroiv Praci mają browar restauracyjny AltBier, https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=134991 a zaledwie 3 przystanki tramwajowe na wschód, na...
Comment