Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piana a brak wyraźnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • VidiBob
    Junior
    • 05-2022
    • 1

    Piana a brak wyraźnej fermentacji

    Dzień dobry,
    zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie po 36 godz. piana (najpierw piękna teraz mniejsza wielkością jak i urodą). Nie obserwuje jakiejś burzliwej fermentacji, wydaje mi się że nawet nie bulgota przez rurkę. Dodać ponownie drożdże? Czy jak jest piana to wszystko OK.
  • zasada
    Senior
    • 05-2007
    • 184

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VidiBob Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy jak jest piana to wszystko OK.
    Generalnie tak. Jest jednak kilka tematów na których można się wyłożyć
    Czy mierzyłeś gęstość nastawu? Bo od jej zmiany a nie tego czy bulka zależy czy fermentuje/ skończyło fermentować.
    Jakich drożdży użyłeś? WB06 znane są z dużej i gwałtownej żarłoczności.
    W jakich temperaturach trzymasz wiadro? Im wyższa tym większa szansa na szybkie przefermentowanie i piwo niższej jakości.
    Powodzenia!
    Last edited by zasada; 19-05-2022, 15:15.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎