sam jestem eksperymentatorem, ale większość nowych, która tu do nas przychodzi chce zrobić bardzo mocny napój. ten wątek świadczy o tym, że w jednym celu.
Drożdże pseudogorzelnicze - jakie?
Collapse
X
-
Tamten wątek to inna sprawa. A ten gość nie chce kupić "wudki", browaru ani winiasza do najebki tylko chce coś zrobić samemu i za to Mu chwała. Zgadza się że u nas jest tematyczne forum piwne i można człowieka odesłać na inne forum, ale po co w taki sposób
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Całkowicie się zgadzam.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuChciałbym zwrócić tobie uwagę na fakt, że jakiekolwiek pędzenie bimbru w Polsce jest nadal całkowicie nielegalne dla osób fizycznych.
Zaspokojenie mojej ciekawości w tej dziedzinie nie czyni szkody Państwu, Wam, ani nawet mi.
Z wielką uwagą czytam i słucham Waszych głosów. Nie bądźmy jednak fundamenatlistami! Destylacja jest zakazana tylko w państwach byłego bloku wschodniego i zmiana tego leży w słusznym interesie cywilizowanych ludzi.
...ale to już inna dyskusja.
PozdrawiamW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Tak samo nie jest to forum lingwistyczne, a temat "słód pilzneński" versus "słód pilzeński" też się pojawił.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcNie wiem, czy zauważyłeś, ale to nie jest forum o whisky, ani o wkiskey, poszukaj informacji tu.
Prawda?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
I tu się mylisz, dla niektórych jak najbardziej jest i nikomu to nie przeszkadzaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuanie jest to forum lingwistyczne
Dlatego też nie mam nic przeciwko żeby w jednym małym temacie tego wielkiego Forum pogadać o destylacji
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Ślicznie dziękuje i liczę na dalszą "owocną" współpracę.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamilI tu się mylisz, dla niektórych jak najbardziej jest i nikomu to nie przeszkadza
Dlatego też nie mam nic przeciwko żeby w jednym małym temacie tego wielkiego Forum pogadać o destylacji
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Ale niestety(dla Ciebie) to nie jest forum do sprzedawania domowego piwa, nie jest to forum dla nieletnich i nie jest to też forum o destylatach piwnych(bo tym właśnie jest whisky) i innych nielegalnych rzeczachPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamilI tu się mylisz, dla niektórych jak najbardziej jest i nikomu to nie przeszkadza
Dlatego też nie mam nic przeciwko żeby w jednym małym temacie tego wielkiego Forum pogadać o destylacji 
Comment
-
Dobry pomysłPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamilDlatego też nie mam nic przeciwko żeby w jednym małym temacie tego wielkiego Forum pogadać o destylacji
Od dłuższego czasu się zastanawiam jaki smak miałby destylat zrobiony z piwa
bez brody...Comment
-
Kiedyś do piknometrycznego oznaczania zawartości alkoholu destylowałem piwo i powiem Ci, że smak destylatu był okropny.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcopolokDobry pomysł
Od dłuższego czasu się zastanawiam jaki smak miałby destylat zrobiony z piwa
W tym jedynym wypadku chmiel zepsuł smak.
PozdrawiamW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Swoją drogą dobrze by było spróbować tego destylatu z Eggenberga o którym wspominałem. Pewnie piwo musi się do tego nadawać (może mniej chmielone?), jeszcze odpowiednio długie leżakowanie w beczkach po czymśtam (porto, whisky czy jeszcze coś)?
Jak Adminostwo uzna że rozmywamy to zawsze można zmienić temat na "Przy piwie o destylatach z piwa"
Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2006-01-24, 23:14.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Marcin, zachowujesz się tak jakby twoje zdanie było jedynym słusznym. Jak nie chcesz czytać o możliwosciach destylacji piwa, to nikt cię do tego nie zmusza. A swojej barykady bronisz póki co sam, bo jak widać kilka osób chce dyskutować o destylacji. A czy to zgodne z prawem to już zupełnie odrębna kwestia. Sam zresztą nosiłem się kiedyś z zamiarem przedestylowania piwa, najlepiej na słodzie wędzonym, choć na pewno bym go wtedy nie chmielił.Comment
-
Myślałem, że jak o jednej nielegalnej rzeczy zabrania się rozmawiać, to o innych też.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTPragnę przypomnieć Wam, że sprzedaż piwa domowej produkcji bez wymaganych zezwoleń i ponoszenia odpowiednich opłat na rzecz akcyzy, etc. jest nielegalna. Tak więc dysputy na ten temat możecie sobie prowadzić prywatnie.
Podałem link do strony gdzie dyskusja o piwnym destylacie się toczyła i potoczy się dalej jeśli będą chętni.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamilI tu się mylisz, dla niektórych jak najbardziej jest i nikomu to nie przeszkadza
Dlatego też nie mam nic przeciwko żeby w jednym małym temacie tego wielkiego Forum pogadać o destylacji 
Zapewniam że w małym temacie się nie da. Teoria destylacji jest niezmiernie wciągająca a jej przełożenie na DOBRY praktyczny układ wymaga nieco finezji i wiedzy. (Zapomnieć trzeba o spiralnej rurce i bańce do gotowania jako o wystarczającym sprzęcie).KETTLER brewery
www.lukuj.republika.plComment
-
W minionym ustroju mnóstwo ludzi jakoś sobie radziło ze spiralną rurką i bańką, więc nie przesadzaj. W końcu nie chodzi o zakładanie gorzelni, a o małe ilości destylatu.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukujZapewniam że w małym temacie się nie da. Teoria destylacji jest niezmiernie wciągająca a jej przełożenie na DOBRY praktyczny układ wymaga nieco finezji i wiedzy. (Zapomnieć trzeba o spiralnej rurce i bańce do gotowania jako o wystarczającym sprzęcie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Będąc w pewnym małym sklepiku zauważyłem to piwo w wyprzedaży za ok 4,5 PLN. Nazwa mi nieznana, więc dorzuciłem. Miły sprzedawca zaoferował mi, że spuści mi to piwo o złotówkę jak wezmę dwa, bo termin mu się kończy a ma jeszcze trochę tego. Pomyślałem, jaki miły człowiek... W...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-20, 00:24 -
-
W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...2025-09-25, 23:46 - Loading...
- Koniec listy.
Comment