Witam,
Jakie polecalibyscie drożdże suche zarówno do fermentacji górnej jak i dolnej, najlepiej by bylo gdyby byly w przestępnej cenie.
BTW:
Jak to jest z drożdżami płynnymi?- Po zakończonej fermetacji jest ich wiecej niż sie dało na początku? W jaki sposoób zbieracie tą gęstwę (drożdże plynne po fermentacji) skoro po fermentacji one opadaja na dno i chyba żeby je zebrać trzeba mieć stożkowy fementor, który jest bardzo drogi.
Jakie polecalibyscie drożdże suche zarówno do fermentacji górnej jak i dolnej, najlepiej by bylo gdyby byly w przestępnej cenie.
BTW:
Jak to jest z drożdżami płynnymi?- Po zakończonej fermetacji jest ich wiecej niż sie dało na początku? W jaki sposoób zbieracie tą gęstwę (drożdże plynne po fermentacji) skoro po fermentacji one opadaja na dno i chyba żeby je zebrać trzeba mieć stożkowy fementor, który jest bardzo drogi.
Po zdekantowaniu piwa znad gęstwy, wystarczy ją delikatnie przelać do wyszorowanego i wyparzonego wrzątiem słoika. Naprawdę
Ja to robię bezczelnie przechylając fermentor, można też wyparzoną łychą.
Comment