Pytanie o filtrowanie.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie nie do mnie: tak, wpływa, im drobniej ześrutowany słód tym większa wydajność.
    Marusia, słonko złote, wcale się nie gniewam
    Dzięki za informację.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie nie do mnie: tak, wpływa, im drobniej ześrutowany słód tym większa wydajność.
      W wrunkach domowych ta różnica wydajności jest raczej pomijalna, większe znaczenie będzie miało dobre wymieszanie zacieru, przedłużenie czasu zacierania czy zastosowanie metody dekokcyjnej.

      W nowoczesnych metodach przemysłowych słód można mielić na mąkę i filtrować młóto w filtrach płytowych, i wtedy rzeczywiście wrost wydajności będzie pomierzalny. Nie zalecam jednak takich eksperymentów w domu.

      Comment

      • misiu36100
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.07
        • 36

        #18
        Pewnie uznacie to za śmieszne ale czasem dziwne pomysły mają sens.Chodzi mi o wykorzystanie filtra firmy Tetra stosowanego w akwarystyce, żeby pozbyć się części stałych.

        Ostatnia zmiana dokonana przez misiu36100; 2011-01-04, 17:40.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #19
          Fakt, jest śmieszne.

          Comment

          • szoszon
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.01
            • 44

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Oprócz walorów wizualnych klarowna brzeczka ma swój cel.
            Zawiesina w brzeczce pochodząca z niedokładnie zhydrolizowanej skrobii, części młota i inne, są dobrym miejscem do immobilizacji nieporządanych mikroorganizmów, które w sprzyjajacych warunkach przeprowadzą własną, zazwyczaj dla nas nieporządaną fermentację.
            Taką zdolność adhezji wykorzystuje się w biotechnologii do unieruchamiana mikroorganizmów i enzymów.

            Tak mi się wydaje...
            Przecież po to daje się szczepionkę drożdżową ,starter żeby ukierunkować proces fermentacji i nieporządane mikroorganizmy pozbawić szansy rozwoju.

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szoszon
              Przecież po to daje się szczepionkę drożdżową ,starter żeby ukierunkować proces fermentacji i nieporządane mikroorganizmy pozbawić szansy rozwoju.
              Tak, to prawda, ale wątek jest o klarowności brzeczki. Niestety męty w brzeczce pozostałe po filtracji, "oblepiają" komórki drożdżowe zmniejszając ich "wydajność" i fermentacja może nie przebiegać w pełni prawidłowo. Takie spowalnianie filtracji, połączone np. z niedostateczną ilością komórek drożdży w przeliczeniu na mililitr piwa, może prowadzić do rozwoju jakiejś niepożądanej mikroflory.

              Comment

              • Vospylsan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.04
                • 24

                #22
                Wybaczcie, wczoraj uwarzyłem I warkę i stoi teraz na burzliwej fermentacji. Zamierzam za 6 dni przelać brzeczkę na cichą fermentację. Czy muszę dodawać jeszcze raz jakieś drożdże do cichej?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24308

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vospylsan
                  Wybaczcie, wczoraj uwarzyłem I warkę i stoi teraz na burzliwej fermentacji. Zamierzam za 6 dni przelać brzeczkę na cichą fermentację. Czy muszę dodawać jeszcze raz jakieś drożdże do cichej?
                  Nie, tylko zlewasz młode piwo znad osadu.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Vospylsan
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.04
                    • 24

                    #24
                    Czy ktoś może używał tego wężyka
                    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...rator_z_oplotu
                    warto to kupić czy lepiej robić samemu??

                    Comment

                    • oczko21
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.11
                      • 72

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vospylsan
                      Czy ktoś może używał tego wężyka
                      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...rator_z_oplotu
                      warto to kupić czy lepiej robić samemu??
                      lepiej zrobić samemu

                      Comment

                      • kowdi
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.04
                        • 41

                        #26
                        Wężyk jak wężyk, ja sam kupiłem gotowy, 60 cm z alepiwo i nie narzekam. Wolałem kupić gotowy razem ze składnikami na piwo niż zamawiać składniki i męczyć się z wężykiem. Jak jesteś leniwy to kup gotowy, jak masz czas i chce Ci się to zrobienie będzie tańsze.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24308

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oczko21
                          lepiej zrobić samemu
                          To się nazywa moc argumentów Jak ktoś lubi się bawić w majsterkowicza to polecamy zrobienie samemu, jest trochę frajdy

                          Natomiast nasze nie mają już od kilku lat w środku gumy EPDM, która resztkowo pozostaje przy chałupniczym wyrywaniu gumowego węża ze sklepowych sraczwężyków
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • Prusak
                            Kazimierz, Lipka
                            Prusak
                            Session IPA o parametrach 13 Blg, i 5, 0%.
                            Mętna jak hazy, jasna, w zapachu głównie nuty iglaste i grepfrutowe.
                            Piana opada szybko, pozostaje cieniutka obrączka i warstwowe ślady na szkle.
                            W miarę lekkie, spod goryczki i cytrusów wydobywa się jakby lekki akcent sodowy, choć...
                            2025-11-13, 17:18
                          • darekd
                            Pinta, Hazy IPA
                            darekd
                            Ekstr. 15%
                            Alk. 6%
                            Chmiele: Citra i Nectaron

                            https://browarpinta.pl/produkt/pinta-hazy-ipa/

                            Aromat - cytrusy, po otwarciu dodatkowo muśnięcie żywiczne, natomiast po przelaniu dodatkowo nieco owoców tropikalnych
                            Piana - wysoka, dość trwała, długi kożuszek...
                            2025-11-03, 20:18
                          • darekd
                            ? [Funky Fluid], Game Over Plumbob
                            darekd
                            "Oat New England IPA:
                            16% ekstr.
                            6,5% alk.

                            Chmiele: Paradigm, Citra, Idaho Gem czyli USA.

                            W opisie: "soczystość 100%, pijalność na maksa. Gorba piekarnik, mniam mniam łyk łyk, zimzam Dag dag. Żałuję, że nie doczytałem wcześniej...
                            ...
                            2025-10-09, 22:41
                          • darekd
                            Cztery Ściany, Relacja
                            darekd
                            Hazy IPA ,

                            6% alk., ekstr. nie podany

                            Chmiele: Citra, Strata, Nelson Sauvin, Superdelic

                            Aromat - chmielowy z cytrusami i innymi kwaśniejszymi owocami
                            Piana - wysoka, zwarta, trwała, długi kożuszek
                            Barwa - żółto-złota, mętna
                            Wysycenie...
                            2025-10-09, 20:01
                          • darekd
                            ReCraft, Imperial New England IPA
                            darekd
                            Piwo uwarzone przy współpracy z PSPD według receptury Bartosza Ciury dla sieci Aldi

                            19% ekstr.
                            7,9% alk.

                            Chmiele: Sabro, Nelson Sauvin, Mosaic

                            Aromat - chmielowy jest trochę tropików, trochę cytrusów i nuta innych owoców kwaskowatych (zapewne Nelson)...
                            2025-10-07, 23:27
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...