Pytanie o filtrowanie.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie nie do mnie: tak, wpływa, im drobniej ześrutowany słód tym większa wydajność.
    Marusia, słonko złote, wcale się nie gniewam
    Dzięki za informację.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie nie do mnie: tak, wpływa, im drobniej ześrutowany słód tym większa wydajność.
      W wrunkach domowych ta różnica wydajności jest raczej pomijalna, większe znaczenie będzie miało dobre wymieszanie zacieru, przedłużenie czasu zacierania czy zastosowanie metody dekokcyjnej.

      W nowoczesnych metodach przemysłowych słód można mielić na mąkę i filtrować młóto w filtrach płytowych, i wtedy rzeczywiście wrost wydajności będzie pomierzalny. Nie zalecam jednak takich eksperymentów w domu.

      Comment

      • misiu36100
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.07
        • 36

        #18
        Pewnie uznacie to za śmieszne ale czasem dziwne pomysły mają sens.Chodzi mi o wykorzystanie filtra firmy Tetra stosowanego w akwarystyce, żeby pozbyć się części stałych.

        Ostatnia zmiana dokonana przez misiu36100; 2011-01-04, 18:40.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #19
          Fakt, jest śmieszne.

          Comment

          • szoszon
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.01
            • 44

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Oprócz walorów wizualnych klarowna brzeczka ma swój cel.
            Zawiesina w brzeczce pochodząca z niedokładnie zhydrolizowanej skrobii, części młota i inne, są dobrym miejscem do immobilizacji nieporządanych mikroorganizmów, które w sprzyjajacych warunkach przeprowadzą własną, zazwyczaj dla nas nieporządaną fermentację.
            Taką zdolność adhezji wykorzystuje się w biotechnologii do unieruchamiana mikroorganizmów i enzymów.

            Tak mi się wydaje...
            Przecież po to daje się szczepionkę drożdżową ,starter żeby ukierunkować proces fermentacji i nieporządane mikroorganizmy pozbawić szansy rozwoju.

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szoszon
              Przecież po to daje się szczepionkę drożdżową ,starter żeby ukierunkować proces fermentacji i nieporządane mikroorganizmy pozbawić szansy rozwoju.
              Tak, to prawda, ale wątek jest o klarowności brzeczki. Niestety męty w brzeczce pozostałe po filtracji, "oblepiają" komórki drożdżowe zmniejszając ich "wydajność" i fermentacja może nie przebiegać w pełni prawidłowo. Takie spowalnianie filtracji, połączone np. z niedostateczną ilością komórek drożdży w przeliczeniu na mililitr piwa, może prowadzić do rozwoju jakiejś niepożądanej mikroflory.

              Comment

              • Vospylsan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.04
                • 24

                #22
                Wybaczcie, wczoraj uwarzyłem I warkę i stoi teraz na burzliwej fermentacji. Zamierzam za 6 dni przelać brzeczkę na cichą fermentację. Czy muszę dodawać jeszcze raz jakieś drożdże do cichej?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24163

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vospylsan
                  Wybaczcie, wczoraj uwarzyłem I warkę i stoi teraz na burzliwej fermentacji. Zamierzam za 6 dni przelać brzeczkę na cichą fermentację. Czy muszę dodawać jeszcze raz jakieś drożdże do cichej?
                  Nie, tylko zlewasz młode piwo znad osadu.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Vospylsan
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.04
                    • 24

                    #24
                    Czy ktoś może używał tego wężyka
                    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...rator_z_oplotu
                    warto to kupić czy lepiej robić samemu??

                    Comment

                    • oczko21
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.11
                      • 72

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vospylsan
                      Czy ktoś może używał tego wężyka
                      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...rator_z_oplotu
                      warto to kupić czy lepiej robić samemu??
                      lepiej zrobić samemu

                      Comment

                      • kowdi
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.04
                        • 41

                        #26
                        Wężyk jak wężyk, ja sam kupiłem gotowy, 60 cm z alepiwo i nie narzekam. Wolałem kupić gotowy razem ze składnikami na piwo niż zamawiać składniki i męczyć się z wężykiem. Jak jesteś leniwy to kup gotowy, jak masz czas i chce Ci się to zrobienie będzie tańsze.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24163

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oczko21
                          lepiej zrobić samemu
                          To się nazywa moc argumentów Jak ktoś lubi się bawić w majsterkowicza to polecamy zrobienie samemu, jest trochę frajdy

                          Natomiast nasze nie mają już od kilku lat w środku gumy EPDM, która resztkowo pozostaje przy chałupniczym wyrywaniu gumowego węża ze sklepowych sraczwężyków
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • darekd
                            Wylam, Bridge The Future
                            darekd
                            Browar z Newcastle. Na etykiecie zdjęcie znanego mostu z tego miasta - Tyne Bridge wybudowanego prawie 100 lat temu.
                            Browar jest sporo młodszy, obchodzi 25 rocznicę powstania.

                            Pale ale na chmielach: Azacca, Citra i Nectaron. 4,5% alk.

                            Aromat - chmielowy, ciekawy i...
                            2025-07-03, 00:01
                          • pegazus300
                            Osady białkowe podczas gotowania
                            pegazus300
                            Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
                            2018-04-04, 09:17
                          • darekd
                            Nepo, Robin
                            darekd
                            New England IPA
                            16,5% ekstr.,
                            6,7% alk.

                            Chmiele: Sorachi Ace, Cashmere, Ekuanot.

                            Płatki owsiane i pszenne do "zamulenia"

                            Aromat - chmiel o cytrusowym profilu, trochę słodu
                            Piana - wyższa,
                            Barwa - żółta, mętna
                            Wysycenie...
                            2025-06-10, 01:00
                          • darekd
                            Nieczajna [Monsters], Why so serious?
                            darekd
                            Hazy IPA, 5,5% alk.

                            Chmiele: Sabro, Talus.

                            W składzie m.in. słód owsiany oraz płatki orkiszowe, także zmętnione na zdrowo (jeszcze chyba nie spotkałem się z orkiszem w tym celu)

                            Aromat - chmiel cytrusowy z delikatna limonką. potem wyraźniejsza nuta słodowa...
                            2025-06-09, 19:14
                          • darekd
                            Browar Stu Mostów, BGM Lucid Quest
                            darekd
                            Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters

                            "West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
                            11% ekstr.
                            5% alk.

                            Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...
                            2025-03-20, 21:09
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...