Jabłkowy zapach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19326

Jabłkowy zapach

Korzystając kiedyś z suchego ekstraktu słodowego Muntons zauważyłem, że po fermentacji zielone piw waniało jabłkiem. Po leżakowaniu zapach ten trochę złagodniał, ale z czym ta nuta jest związana? właśnie zlewałem z na cichą piwo z znów z użyciem ekstraktu suchego i ten sam problem.
    Miałem kiedyś ten sam zapach, choć mniej intensywniejszy przy rehydratyzacji nottinghamów (cukrem), i zawsze wiązałem to właśnie z jego użyciem.
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Dokładnie to samo czułem przy moim zielonym lagerze, do którego użyłem suchego Muntonsa.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Stuttgarter Hofbräu, Käpsele
      darekd
      Stuttgarter Hofbräu to browar należący do grupy Radeberger

Helles

11,2% ekstr.
      4,7% alk.

Butelka mini Euro 0,33 l.

https://www.stuttgarter-hofbraeu.de/...ment/kaepsele/

Aromat - jest chmiel i słód,...
      2024-12-09, 01:22
    • Petitpierre
      2025.07.04-06 - RZESZÓW, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
      Petitpierre
      Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.

Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:

1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
      2025-07-04, 22:22
    • heckler
      Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
      heckler
      Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
      Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
      2024-06-03, 11:26
    • Petitpierre
      Funky Fluid, Boarding: Cancun
      Petitpierre
      DNEIPA, zapach to passiflora, mango, liczi, same owoce-na plus, nuta dolna lekko grejpfrut, sok pomarańczowy, oleiste. W smaku goryczka lekka, kwiatowa-rumianek, arnika, drapacz. Piwo jest trochę wodniste, ale to na karb sokowości, gładkie, od płatków. Udane z pewnością. Jeszcze nie poziom Big...
      2025-07-12, 12:04
    • AaLeX
      Staropramen, extra chmel
      AaLeX
      Piwo kupione w polskim Aldi. Oryginalny import (jest dodatkowa naklejka w języku polskim). Alkohol 4,5%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, chmielowe produkty, drożdże. Ekstraktu brak. Piana gruba z lacingiem. Zapach siarkowo-chmielowy. Barwa złota. Smak? No cóż. Zawiodłem się na tym...
      2025-05-19, 15:44
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...