Zamknąłem fermentor i stoi w mojej lodóweczce styropianowej. Co do chłodzenia to trzymałem w wannie ale niestety rano trzeba wstać do pracy więc nie mogłem zbyt długo czekać.
							
						
					Wydajność do kitu
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Tyle, że jak trzymasz ciepłe w lodówce styropianowej to ona też izoluje i szybciej Ci dzięki temu nie ostygnie  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Góra była uchylona żeby zimne powietrze które jest cięższe było na dole a to ciepłe unosiło się przez "uchylenie". Chłodzenie: około 10 wkładów chłodzących do lodówek turystycznych. Na początku temperatura w połowie wysokości lodówki dochodziła do 51 stopni Rano było 24 ale brzeczka miała nadal ponad 30 więc czekam do "po fajrancie" Rano było 24 ale brzeczka miała nadal ponad 30 więc czekam do "po fajrancie"  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Znaczenie ma ogromne, pomiar goracej brzeczki powiedzmy 75*C błąd pomiaru na balingometrze wynosi -5,48 blg , dopiero jak dodasz tę wartość do pomiaru wychodzi tyle co w 20*C , przeliczenia zrobiłem sobie na programie Pro Mash co 5*C, oczywiście można też próbkę schłodzić do przepisowych 20*C tylko po co.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceMierzyłem na gorącej brzeczce ale to chyba bez większego znaczenia biorąc pod uwagę fakt iż z kadzi leciała już w zasadzie woda a schłodzenie do 20 stopni pewnie by dało jakieś 2 stopnie BLG.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ok, sluszna uwaga.Dzisiaj przy zadawaniu drozdzy wykonalem pomiar i wyszlo 18 BLG - dodalem jednak o 50 g wiecej cukru kandyzowanego i zrobilem o 10 litrow mniej wiec chyba jednak wydajnosc zacierania byla o wiele nizsza...
 Ten przelicznik z ProMasha potwierdzony w praktyce?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pomiar jeszcze mnie nie zawiódł (przy wysładzaniu) mierzę gorącą brzeczkę, wysładzam do 2 blg. Pod koniec wysładzania gdy mam już prawie tyle litrów co trzeba sprawdzam dokładniePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceOk, sluszna uwaga.Dzisiaj przy zadawaniu drozdzy wykonalem pomiar i wyszlo 18 BLG - dodalem jednak o 50 g wiecej cukru kandyzowanego i zrobilem o 10 litrow mniej wiec chyba jednak wydajnosc zacierania byla o wiele nizsza...
 Ten przelicznik z ProMasha potwierdzony w praktyce?
 (ze studzeniem próbki) żeby nie przegiąć w drugą stronę ile jeszcze można wysładzać.
 Zawsze wysładzam 1,5 do 2 blg poniżej zamierzonej gęstości do np. 10blg, po chmieleniu i odparowaniu około 2-3 litrów mam zamierzone 12 blg.
 
 Co do wydajności liczę tak:
 
 Litry brzeczki x 1,05(poprawka na gęstość przy 12blg) x blg /zasyp w kg = 75%
 
 10x1.05x14,5blg/4=38%
 
 20x1.05x14,5blg/4=76,125% całkiem normalna dobra wydajność.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Mieszania nigdy za wiele, prawdopodobnie mieszałeś w złą stronęPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceCzyli jednym slowem powinno wyjsc jak w przepisie...
 To ja juz nie wiem gdzie popelniam błąd...
 Coś kaszanię przy zacieraniu - może za dużo mieszam?   
 
 Tak na serio, błąd wyniknął z pomiaru blg (było dużo wyższe), jeżeli nie masz doświadczenia musisz mierzyć blg.
 
 Czy studzić do 20*C próbki pomiarowe - polecam przeliczanie gorącej brzeczki , później ostudzenie i ponowny pomiar już w 20*C, nabierzesz pewności co do przeliczników.
 
 Kolejna sprawa to wysładzanie, zacierać należy w możliwie małej ilości wody (1do3) 1 część to słody na 3 częsci wody ( u mnie 20 litrowy gar -zasyp do 7 kg). Wszystko po to, żeby później solidnie wysłodzić zacier ( z czego Ty praktycznie zrezygnowałeś).
 Ja wysładzam do 2 blg przy nastawie na 12blg.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2006-10-23, 20:19.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Oj, chyba nie przeczytałeś całego posta - zacierałem 4 kg w 10 litrach po czym wysładzałem do uzyskania 10 BLG w temp ok 65 stopni (ok 8-10 litrów) - zacierałem 4 kg w 10 litrach po czym wysładzałem do uzyskania 10 BLG w temp ok 65 stopni (ok 8-10 litrów)
 Z tego co piszesz to powinno byc jakies 15 BLG w wystudzonej brzeczce.
 Dokładnie tak wyszło bo cukier dodał jakieś 2-3 i mam w efekcie 18.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceOj, chyba nie przeczytałeś całego posta - zacierałem 4 kg w 10 litrach po czym wysładzałem do uzyskania 10 BLG w temp ok 65 stopni (ok 8-10 litrów) - zacierałem 4 kg w 10 litrach po czym wysładzałem do uzyskania 10 BLG w temp ok 65 stopni (ok 8-10 litrów)
 Z tego co piszesz to powinno byc jakies 15 BLG w wystudzonej brzeczce.
 Dokładnie tak wyszło bo cukier dodał jakieś 2-3 i mam w efekcie 18.
 Pisałeś ze zrobiłeś 12 litrów piwa a powinno być 20 lub jeszcze więcej. Gęstość sama nic nie wskazuje dopierw w odpowiedniej ilości brzeczki mówi o wydajności.
 Odnosiłem się do tych słów:
 
 "Efekt jest taki że przerwałem wysładzanie przy ok 12 litrach brzeczki bo BLG już było na poziomie 12 a przepis mówił o 23 litrach gęstości 14,5... Mierzyłem na gorącej brzeczce ale to chyba bez większego znaczenia biorąc pod uwagę fakt iż z kadzi leciała już w zasadzie woda a schłodzenie do 20 stopni pewnie by dało jakieś 2 stopnie BLG."Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No ale tak teraz patrząc na całość z perspektywy brzeczki już dochmielonej i odstawionej to jednak można powiedzieć że moja wydajność jednak jest słaba ponieważ otrzymałem 12 litrów 18 BLG a miało być 23 o BLG 16. Wydaje mi się że nawet dalsze wysładzanie by nie pomogło. Mógłbym pewnie uzyskać ok 15 litrów z tym BLG... czy coś pokręciłem?
 
 Wygląda na to że na siłę chcę sam się zgnębić za słabą wydajność )))) ))))Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut.... Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół... Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ohrazenice to niewielka gmina w powiecie Příbram, położona 11 km na północny zachód od tegoż miasta, tuż przy miasteczku Jince. Ohrazenice to niewielka gmina w powiecie Příbram, położona 11 km na północny zachód od tegoż miasta, tuż przy miasteczku Jince.
 Ładna okolica, a wioska dookoła otoczona jest pobliskimi górkami.
 Browar wraz z hospodą, letnim tarasem zajmuje sporą część prywatnej, rodzinnej...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W sumie można napisać że jest to najnowszy browar w Brnie, ale jak większość piwoszy wie jest to stary browar Magistr, który swoją działalność zakończył w 2018 roku. W sumie można napisać że jest to najnowszy browar w Brnie, ale jak większość piwoszy wie jest to stary browar Magistr, który swoją działalność zakończył w 2018 roku.
 Obecnie browar ma nowych właścicieli i chyba najlepszego sladka w Brnie  . Nowe otwarcie miało miejsce... . Nowe otwarcie miało miejsce...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	
Comment