Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
					
				
				
			
		Wydajność do kitu
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Próba jodowa wskazuje totalne minimum przy zacieraniu, krócej już nie można. W książce Browarnictwo, przemysł fermentacyjny podają 3 godziny przy infuzyjnym sposobie zacieraniaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceNo poprzednie warki zacierałem jakoś w stosunku 1 do 3 i wychodziło bez rewelacji.
 Może po prostu dłużej będę zacierał? No ale próba jodowa chyba nie kłamie.. . Druga sprawa do jakość słodu (kruchość), trzecia to jakość śrutowania (browary mielą na mąkę , my mysimy wybrać kompromis pomiędzy wygodną filtracją a trochę niższą wydajnością) . Druga sprawa do jakość słodu (kruchość), trzecia to jakość śrutowania (browary mielą na mąkę , my mysimy wybrać kompromis pomiędzy wygodną filtracją a trochę niższą wydajnością)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 W domowych warunkach wystarczą przerwy o łącznej długości 80 - 90 minut, chyba że robiszPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceNo właśnie! To chyba jedyny z czynników przez Ciebie wymienionych, na który mam wpływ dlatego pokombinuję z nim.Następnym razem będę zacierał jakieś 2-3 godziny.
 W końcu uwarzę tego strong ale 
 zacieranie infuzyjne zstępujące to moszesz przetrzymać 2 godziny.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 W której funkcji ProMash jest to przeliczanie Blg w funkcji temperatury, bo nie mogę się rozeznaćPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33przeliczenia zrobiłem sobie na programie Pro Mash co 5*C, oczywiście można też próbkę schłodzić do przepisowych 20*C tylko po co.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Po pierwsze ustaw w Option -System Setting- Measurments, sizes,precisions = miary na metryczne i temperature w Celcjuszach.
 
 Nastepnie w Utilities -Hydrometer - Temperature Correction Calculator - Wpisujesz kalibracje na 20*C i uzupełniasz poniższe okienka wg wskazań termometru i balingomierza = Plato .Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pomiary goracej brzeczki, wyciąg z PW , może się komuś przyda:
 
 Moje wyliczanki na podstawie programu PROMASH:
 
 20*C = 12,5 blg
 25 + 0,22 =12,72
 30 + 0,59
 35 + 0,97
 40 + 1,39
 45 + 1,86
 50 + 2,38
 55 + 2,93
 60 + 3,52
 65 + 4,14
 70 + 4,8 = 17,3
 75 + 5,48
 80 + 6,18
 85 + 6,91
 90 + 7,65
 95 + 8,41
 
 Polecam sprawdzić też poprzez studzenie do 20*C, dla nabrania zaufania  
 
 Wartości wzrosu Blg poprzez odparowanie przy chmieleniu można obliczyć z wzoru na wydajność warzenia dobierając parametry zmierzone przed chmieleniem i pomniejszając liczbę litrów na odparowanie z zachowaniem wydajności warzenia.
 Trochę to zamotane więc przykładzik może rozjaśni.
 
 Wydajność warzelni% = objętośc brzeczki x 1,05 x BLG/ zasyp
 % 75,6 = 30 x 1,05 x 12 / 5 kg całkiem realne dane
 % 75,6 = 27 x 1,05 x 13,34 / 5 kg po odparowaniu 3 litrów
 
 Tyle teoretycznie w praktyce należy wiedzieć ile odparowywuje podczas chmielenia.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zapomniałem napisać nastawy kalibracji.
 
 Po pierwsze ustaw w Option -System Setting- Measurments, sizes,precisions = miary na metryczne i temperature w Celcjuszach oraz Instrument Calibration na 20*C. później już się nie da ustawić tego w okienku przeliczającym BLG/Temp.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Mam małe wątpliwości, co do przeliczania gęstości w programie ProMash. W temperaturze 70 stopni gęstość brzeczki wg. ProMash wynosić u mnie powinna 15,9 blg. Wraz ze spadkiem temperatury brzeczki spadała jednocześne rzeczywista gęstość wg. ProMash. Przy temperaturze brzeczki 20'C wyszło, że baling wynosi nie 15,9 (jak sugerował program, wprowadzając temperature gęstość brzeczki mierzoną w menzurce) a 15. Nie wiem gdzie jest błąd. Pomiary temperatur wykonywałem elektronicznym termometrem z sondą na kabelku. ProMasha skonfigurowałem odpowiednio. Szkoda, że nie zapisałem sobie dokładnych danych, mógłbym je teraz przedstawić.Pozdrawiam
 djComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Trochę zawile to napisałeś, ważne jest ile pokazuje balingomierz w np. 70*C. Z Twojej wypowiedzi wynika, że mierzy ProMashPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiMam małe wątpliwości, co do przeliczania gęstości w programie ProMash. W temperaturze 70 stopni gęstość brzeczki wg. ProMash wynosić u mnie powinna 15,9 blg. Wraz ze spadkiem temperatury brzeczki spadała jednocześne rzeczywista gęstość wg. ProMash. Przy temperaturze brzeczki 20'C wyszło, że baling wynosi nie 15,9 (jak sugerował program, wprowadzając temperature gęstość brzeczki mierzoną w menzurce) a 15. Nie wiem gdzie jest błąd. Pomiary temperatur wykonywałem elektronicznym termometrem z sondą na kabelku. ProMasha skonfigurowałem odpowiednio. Szkoda, że nie zapisałem sobie dokładnych danych, mógłbym je teraz przedstawić.  
 
 Z drugiej strony patrząc moje wyliczenia są dla brzeczki 12,5 BLG + korekta temperaturowa, dla innej gęstości korekta może być trochę inna (muszę sprawdzić).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Tak myślełem, że zakręciłem 
 
 To może podam przykład:
 
 1. mierze gestość brzeczki balingometrem i temperature termometrem 
 2. wychodzi mi gęstość 11blg i temperatura 70'C
 3. wprowadzam te dane do promash
 4. promash pokazuje mi, że rzeczywista gęstość brzeczki to 15,85
 5. mierze jeszcze raz po jakimś czasie, temperatura spadła do 50'C a gęstość wzrosła do 13blg
 6. wprowadzam dane do promash ktory pokazuje mi, że rzeczywistą gęstość 15, 37
 
 W punkcie 4 i 6 powinien pokazać taką samą gęstość, a nie pokazał 
 Dzisiaj rano popatrzyłem na balingometr (w temp pokojowej - ok 20'C) - skazuje 15 blg. Ot zagwozdka Pozdrawiam Pozdrawiam
 djComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiTak myślełem, że zakręciłem 
 
 To może podam przykład:
 
 1. mierze gestość brzeczki balingometrem i temperature termometrem 
 2. wychodzi mi gęstość 11blg i temperatura 70'C
 3. wprowadzam te dane do promash
 4. promash pokazuje mi, że rzeczywista gęstość brzeczki to 15,85
 5. mierze jeszcze raz po jakimś czasie, temperatura spadła do 50'C a gęstość wzrosła do 13blg
 6. wprowadzam dane do promash ktory pokazuje mi, że rzeczywistą gęstość 15, 37
 
 W punkcie 4 i 6 powinien pokazać taką samą gęstość, a nie pokazał 
 Dzisiaj rano popatrzyłem na balingometr (w temp pokojowej - ok 20'C) - skazuje 15 blg. Ot zagwozdka 
 Prowdopodobnie błąd tkwił w Twoim pomiarze, przeprowadziłem kilka sumulacji teoretycznych przy zimnej pszenicy , wyniki: , wyniki:
 
 
 ..........................pomiar w 70*C..............pomiar w 50*C................pomiar w 30*C
 
 przy 10BLG.........+4,88 BLG.........................+2,42................. .................+0,6
 
 przy 12BLG.........+4,81............................... .+2,38...................................+0,59
 
 przy 15BLG.........+4,71............................... .+2,33...................................+0,58
 
 przy 20BLG.........+4,53............................... .+2,24...................................+0,55
 
 Różnica wykazana w twoim pomiarze nie mieści się w granicach wzrostu gęstości brzeczki
 i spadku temperatury. (chyba tylko teoretycznie). tylko teoretycznie).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Też tak myślę. Musiałem złe odczytać wskazanie balingometru. Kurcze... powinni je robić elektroniczne  
 Przy następnym warzeniu zwroce na to jeszcze raz uwagę, postaram się mierzyć i odczytywać dokładniej. Dam znać i ewentualnie odszczekam zarzuty pod adresem ProMash Pozdrawiam Pozdrawiam
 djComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut.... Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół... Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ohrazenice to niewielka gmina w powiecie Příbram, położona 11 km na północny zachód od tegoż miasta, tuż przy miasteczku Jince. Ohrazenice to niewielka gmina w powiecie Příbram, położona 11 km na północny zachód od tegoż miasta, tuż przy miasteczku Jince.
 Ładna okolica, a wioska dookoła otoczona jest pobliskimi górkami.
 Browar wraz z hospodą, letnim tarasem zajmuje sporą część prywatnej, rodzinnej...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W sumie można napisać że jest to najnowszy browar w Brnie, ale jak większość piwoszy wie jest to stary browar Magistr, który swoją działalność zakończył w 2018 roku. W sumie można napisać że jest to najnowszy browar w Brnie, ale jak większość piwoszy wie jest to stary browar Magistr, który swoją działalność zakończył w 2018 roku.
 Obecnie browar ma nowych właścicieli i chyba najlepszego sladka w Brnie  . Nowe otwarcie miało miejsce... . Nowe otwarcie miało miejsce...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment