Moim zdaniem tak. Owszem, jeżeli ktoś warzy jednorazowo po 100 litrów, to trudno oczekiwać, zeby sobie przelewał zacier wiaderkami, ale przy warkach do 20 litrów kombinowanie jest zbędne.
Moje pytania-Wasze odpowiedzi
Collapse
X
-
Nawet gdybym miał warzyć warki do 20L, to nie wróciłbym do wiaderka. To kwestia wygody i zmniejszenia czasu warzenia.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuMoim zdaniem tak. Owszem, jeżeli ktoś warzy jednorazowo po 100 litrów, to trudno oczekiwać, zeby sobie przelewał zacier wiaderkami, ale przy warkach do 20 litrów kombinowanie jest zbędne.Pozdrawiam
djComment
-
Może nieprecyzyjnie się wyrażam. Chodzi o to, że pewne przedsięwzięcia nie są ani ekonomicznie, ani funkcjonalnie uzasadnione. Ale jeżeli ktoś podchodzi poważnie, ma warunki lokalowe i inwestuje w sprzęt (np. RIMS), to przecież nie jest logiczne, żeby wyciągał jeden kocioł i zastępował go plastikowym wiadrem. Natomiast w warunkach - nazwijmy to - podstawowych, czyli brak odrębnego lokalu, wykorzystywana kuchnia, ruch innych domowników - dokładanie fikuśnego sprzętu to fanaberia.Comment
-
Moje fanaberie wykraczają po za garnek i dwa wiadra i znacznie ułatwiają warzenie piwa. Podejrzewam, że wiekszość uzytkowników udziwnień ma podobne zdanie.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuMoże nieprecyzyjnie się wyrażam. Chodzi o to, że pewne przedsięwzięcia nie są ani ekonomicznie, ani funkcjonalnie uzasadnione. Ale jeżeli ktoś podchodzi poważnie, ma warunki lokalowe i inwestuje w sprzęt (np. RIMS), to przecież nie jest logiczne, żeby wyciągał jeden kocioł i zastępował go plastikowym wiadrem. Natomiast w warunkach - nazwijmy to - podstawowych, czyli brak odrębnego lokalu, wykorzystywana kuchnia, ruch innych domowników - dokładanie fikuśnego sprzętu to fanaberia.Comment
-
Jeżeli to miała być odpowiedź na moje pytanie, to pragnę zauważyć że, chodziło o oddzielenie resztek chmielu i tzw osadów gorących, a tego w dwóch wiadrach, nawet jeśli jedno ma dziurki, zrobić się nie da.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNikt, bo w warunkach domowych jest to tylko zawracanie głowy. Jak zresztą każde udziwnienie, wykraczające poza garnek i dwa wiadra, w tym jedno z dziurkami w dnie.Comment
-
Nie, zapytałeś, czy ktoś stosuje whirpoola w domu. Odpowiedziałem, że nikt. Brzeczki nastawnej nie filtruje się, a jedynie oczyszcza poprzez dekantację. Jak widać z dyskusji, są tacy, którzy lubią sobie komplikować życie za pomocą pieluchy, ale nie ma takiej potrzeby.Comment
-
Wcale mi to życia nie utrudnia, a piwko jest dojść klarowne (ale to nie jestem pewnien czy to dzięki stosowaniu pieluchy).Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuJak widać z dyskusji, są tacy, którzy lubią sobie komplikować życie za pomocą pieluchy, ale nie ma takiej potrzeby.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Przepis na marcowe
Chciałbym uzyskać przepis na piwo marcowe.
Do dyspozycji mam : pilzeński, monachijski, karmelowy jasny i ciemny, carapils,...
Na stronie BA jest taki przepis.
Nie mam monachijskiego ciemnego więc jakie proporcje by było good?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
etykiety
Jeszcze chciałem się zapytać o etykiety, a raczej o nazwy na etykietach.
Np. piwa świąteczne to nazwę świąteczne daje się na piwo warzone w święta czy zaś na piwo warzone z myślą o świętach. Wydaje mi się że sprawa jest umowna, ale chciałem poznać Wasze odpowiedzi.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Nie wiem jak inni, ale ja uważam, że zdecydowanie powinno odnosić się do piw warzonych NA święta. Jeśli piwo leżakuje kilka miesięcy, to co na Wielkanoc będziesz pił piwo z Mikołajem, bo warzyłeś je w przeddzień Wigilii?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaJeszcze chciałem się zapytać o etykiety, a raczej o nazwy na etykietach.
Np. piwa świąteczne to nazwę świąteczne daje się na piwo warzone w święta czy zaś na piwo warzone z myślą o świętach. Wydaje mi się że sprawa jest umowna, ale chciałem poznać Wasze odpowiedzi.
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Piwo marcowe - warzone w marcu.
Koźlak wiosenny - warzony jesienią.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Dziś uwarzyłem pszeniczniaka. Niby normalne piwo, ale pierwszy raz udało mi się przekroczyć wydajność 70%. W związku z tym mam pytanko co to mogo spowodować. Otóż zawsze zacieram z małą ilością wody. Leję 10l wody i zasyp 4-6kg po czym stopniowo zwiększam. I tak było tym razem. Przerwy robiłem wg instrukcji oraz na spanie czyli podgrzewam zacier i trzymam w kocu jakieś 2-4h i dajl pogrzewam i to samo.
Dziś nie tylko temperatury się trzymałem, czasów wg instrukni (nic więcej) ale wodę dawałem 50% mineralnej oraz 50% destylowanej.
Czy to możliwe że z powodu wody taka wielka różnica?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Z mojego (skromnego jeszcze) doświadczenia poważne zmiany w wydajności mogą spowodować tylko:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaDziś uwarzyłem pszeniczniaka. Niby normalne piwo, ale pierwszy raz udało mi się przekroczyć wydajność 70%.
- sposób śrutowania
- wysładzanie
- rodzaj słodu: jasne czy ciemne
inne jak:
- wydłużanie przerw
- rodzaj/pH wody
- dekokcja
nie powodowały zmian większych niż 1-2%Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-04-03, 08:22.Comment
-
Dziś zrobiłem Stouta i wydajność z płatkami wyszła 69%. Miało być 12Blg i 20l. a wyszło 12,2Blg i 22l.
Wydaje mi się, że jednak twardość wody ma znaczenie. Podobnie jak wczoraj zrobiłem z mineralnej oraz destylowanej 50%/50%.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Żeby miec pewność, trzeba by zrobić 2 identyczne warki raz na twardej raz na miekkiej... Takich doświadczeń nie mam, ale raz robiłem na mineralnej i wydajność się nie poprawiła. Podobnie czasem gotuję wodę (to ją zmiękcza o jakieś 5-8 stopni) a czasem nie i różnicy nie ma. Także w literaturze akcentują, że enzymom trzeba odpowiedniego pH wody (np. ja ją zakwaszam) a nie twardości.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaDziś zrobiłem Stouta i wydajność z płatkami wyszła 69%. Miało być 12Blg i 20l. a wyszło 12,2Blg i 22l.
Wydaje mi się, że jednak twardość wody ma znaczenie. Podobnie jak wczoraj zrobiłem z mineralnej oraz destylowanej 50%/50%.
Widę jeszcze jedą prawidłowość - im większy numer warki, tym wydajność lepsza
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
Zbieram polskie etykiety konkursowe (komplety: etykieta, kontra, krawatka), ostatnio trafiłem dwie kontry z Elbląga. Może ktoś pamięta których etykiet muszę do nic poszukać.
Z góry dziękuję.
Marek2 Photos-
Channel: Moje zbieranie
2022-02-12, 13:37 -
-
Dzień dobry.
Porządkuję swoje zbiory pokali restauracyjnych i klubowych EB.
Wszyscy lubimy piwo, chodzimy po knajpkach..
Czy może ktoś z państwa może pomóc w identyfikacji miast z których pochodzą pokale?
Część wiem, ale chciałbym uzupełnić te dane.
Nie...5 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
Tak w sumie pomyślałem sobie, że i ja pochwalę się moim szkłem.
Bo jeśli jesteśmy w podróży, to pijemy piwo. A jeśli mają ładne szkło, to kupujemy, albo... płaszczymy się i poniżamy, aby dostać je za darmo.
Zacznijmy może jakoś w miarę standardowo,...-
Channel: Moje zbieranie
-
-
Witam wszystkich,
Tak w skrócie, jestem Grzesiek, od dłuższego czasu przymierzałem się do produkcji własnego piwa (od dłuższego czasu pijam regionalne i kraftowe),aż w końcu to się udało, aktualnie pierwsze piwo leżakuje w fermentatorze i oczekuje na rozlanie.
Moje...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment