Raczkujący - cicha fermentacja
Collapse
X
-
Hmm... wydawało mi się, że "bujanie" tankiem w zupełności wystarczy. Poza tym, nie zauważyłem różnic w nagazowaniu. Żeby nie być źle zrozumianym - ja jak najbardziej staram się to zamieszać. Wlewam piwo wężykiem z różnych stron, poruszam tankiem, itd. Ogólnie staram się to wprawić w ruch (bez chlupania), żeby roztwór glukozy rozprowadził się jak najbardziej równomiernie.
Może wypróbuję też zamieszanie łygą...
No tak, ale potem z powrotem musisz przelać do fermentora z kranikiem, z którego rozlewasz. No, chyba że rozlejesz z takiego gara chochlą i lejkiem. Też się pewnie da, chociaż rozleje się pewnie trochę więcej.
rafalComment
-
Bo ilość dodawanego cukru jest minimalna. Bimbrowo się robi, gdy dodajesz go do brzeczki, czyli (co najmniej) kilkadziesiąt razy więcej.I znowu wątek jak słodzić.
Próbowałem metod j.w. i wracam do starej sprawdzonej metody wsypywania cukru do butelek - dlaczego:
- mniej czynności do wykonania. Wspypanie łyżeczki cukru przez lejek jest prościutkie.
- brak natleniania odfermentowanej brzeczki.
- brzeczka, ustana - czysta, po cichej przelewa się od razu do butelek (brak okazji do zakażeń).
- nie zauważyłem bimbrowych zapachów słodząc cukrem.
Jesteś pewny, że możesz tak dokładnie odważyć ? Na jedną butelkę przypada niewiele, a precyzyjne ważenie małych ilości jest trudne bez dobrego sprzętu.
Tak czy owak, rób jak ci wygodnie. Nie ma tutaj "jedynie słusznego" sposobu.
rafalComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez peter007; 2007-10-09, 22:55.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci sięComment
-
Nie, przyczepiam wężyk klipem do brzegu gara, żeby był cały czas głęboko zanurzony, zasysam piwo, i jazda...Comment
-
A nie masz problemów z osadami, nie podnoszą sie przy nalewaniu?
Co do zakażeń - młode piwo jest na nie dość odporne, o czym przekonałeś się dosypując niewysterylizowany cukier
Mnie bardziej w tym kusi jedna dekantacja mniej (mniejsze natlenienie)Comment
-
Właśnie o to chodzi że nie - płynie czyste.
Cicha "idzie" w fermentorze z kranikiem, z reduktorem osadów, na stołku w miejscu gdzie piwo będzie rozlewane do butelek. Efekt - dzięki reduktorowi i wyklarowaniu na cichej, piwo jest czyściutkie, osad nie ma szans się podnieść (ostatnio w ten sposób odzyskałem pszeniczne które filtrowałem cedzakiem kuchennym).
To co zostanie pod reduktorem, to jest piwem "specjalnej troski" - zlewam do petów. Jeżeli jest w miarę czyste to od razu cukier i jako pierwsze do kontroli smakowej, a te ostatnie do wysokiej butelki, dekantacja i jedno piwo mam więcej
Comment
-
od dwóch lat podczas fermentacji burzliwej zakładam rurke fermentacyjną i szczelnie zamykam pokrywę fermentatora, po przykrym doświadczeniu z muszkami owocówkami, które dostały się do fermentatora i nastaw wylądował w kibluComment
-
Witam, przelałem brzeczkę po tygodniowej fermentacji burzliwej do balona, na fermentację cichą i szczelnie zamknąłem. mija właśnie około 18 godzin od momentu przelania a w balonie nic sie nie dzieje, poziom wody w rurce fermentacyjnej nawet nie drgnął.
Jest to moja pierwsza fermentacja cicha, więc się niepokoję.
Czy to jest normalne? Czy jednak coś może być nie tak? Czy mogę coś jeszcze zrobić, żeby uratować brzeczkę?
Dodam jeszcze tylko, że brzeczki jest około 15L a balon mam 25L (może ma to jakieś znaczenie)Comment
-
-
Comment
-
Właściwie dlaczego? Znam teorię, ale...
Ostatnio wykonałem dwie warki po ok. 28l i rozlałem je w dwa 30-litrowe fermentetory (w sumie w 4), które są zapełnione w niecałych 50%. Póki co nie mam złych doświadczeń.Comment
-
Chodzi o jak najmniejszy dostęp powietrza w którym są drobnoustroje.Comment
-
Chyba ciężko mówić o doświadczeniach powołując się na dwie warki
Zauważyłem, że im dłuższa fermentacja cicha i więcej wolnej przestrzeni w fermentatorze tym łatwiej o problemy o których była mowa m.in. tu: http://www.browar.biz/forum/showthre...ht=osad+cichejPozdrawiam
djComment
-
Dzięki za linka. Ciekawe, naprawdę dzięki!Chyba ciężko mówić o doświadczeniach powołując się na dwie warki
Zauważyłem, że im dłuższa fermentacja cicha i więcej wolnej przestrzeni w fermentatorze tym łatwiej o problemy o których była mowa m.in. tu: http://www.browar.biz/forum/showthre...ht=osad+cichej
Czyli przede wszystkim cicha ze szczelną pokrywką, a jeżeli pół zawartości fermentatora to nie dłużej niż 2 tygodnie?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć wszystkim

Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...-
Channel: Sprzęt
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment