1 warzenie Weizen i kilka pytań
Collapse
X
-
Nie no panowie, bez przesadychyba nikt z Niemiec z Paulanera nie doczepi się do tego że na kilkunastu domowych piwkach uzyliśmy jego przerobionej etykiety
Wydaje mi sie ze larry podał to tylko jako informacjęa nie żęby odsunąć od siebie zarzuty plagiatorstwa
a swoją drogą znalazlem takie coś: http://www.bossowski.pl/images/Ksi%C...9ce%20112b.jpg
browar śląski... widzę że nie tylko nas zainteresowala ta etykietka:PComment
-
Ja miałem na myśli tylko ten temat. Natomiast co do etykiet na butelkach to masz rację.
Zresztą...
I całkowicie się z tym zgadzam.Comment
-
Jak nasze piwo zdobedzie światowa sławe to mogą nam pozniej wyciagac brudy ze na poczatku im etykiete z plagiatowalismy i dlatego osagnelismy sukces i beda zadali % z zysku wiąc trzeba uwarzać.
Niewiem czy zakladać nowy temat dlatego tu zapytam, nastepna warke (juz 3)planuje znowu pszeniczniaka co powiecie na skład na 20 litrow:
1. Płynny ekstrakt słodowy WES Pszeniczny 30-90 EBC (80% przeniczny : 20% jeczmienny) - 3,4kg
2. Drożdże suche - Safbrew WB-06
3. Chmiel Hallertau Spalt Select - granulat - 25gOstatnia zmiana dokonana przez larry; 2008-03-15, 13:45.Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-03-15, 14:55.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Też od razu tak pomyślałem, ale nadal jestem zdania że to trochę za dużo. Jeśli faktycznie jest tam 4.6% akw. (sprawdź na opakowaniu) to na 20 litrów warki nie dawałbym więcej niż 20g chmielu.Comment
-
Dokładnie jak mark powiedział - raz na początku. Pszenicę chmieli się tylko dla goryczki, aromat ma być od czego innego. Nawiązując do ilości chmielu, wydaje mi się że lepiej tu zastosować jakiś typowy chmiel goryczkowy. Ten Hallertau zakrawa bardziej na aromatyczny niż goryczkowy, więc może go lepiej na jakiegoś lagera zostawić, jeśli masz coś goryczkowego ?Comment
-
Mam jeszcze bytanie co do ekstraktowy czy moze byc az tak duza przewaga pszenicznego słodu??Comment
-
A najlepiej jaki?? I w jakiej ilości? Dopiero bede zamawiać substraty do tej warki, ten chmiel mnie skusil po przeczytaniu ze jast to "chmiel z lekko owocowym charakterem" a takie w weizenku by mi sie podobaly.
Mam jeszcze bytanie co do ekstraktowy czy moze byc az tak duza przewaga pszenicznego słodu??
O aromatach i charakterach chmielu zapomnij, jak robisz weizena. Nawet "lekko owocowych"To co ma tutaj wytworzyć aromaty nazywa się drożdże, pod warunkiem że użyjesz odpowiednich. To piwo chmieli się tylko dla goryczki. I to niewiele.
Zwyczajowo, o ile mnie pamięć nie myli, udział słodu pszenicznego w takich piwach wynosi min. 60%.Comment
-
Ponieważ także pisałem tu o moim pszenicznym, chciałbym się pochwalić moimi efektami końcowymi. Jak mi radzono zlałem piwko na cichą na 15 dni. Po tym czasie zabutelkowałem wszystkiego razem było ok. 20 l. Użyłem więc 200 g suchego ekstraktu. Piwko zostało zdegustowane po 2 tygodniach.Dziś już prawie 4 a piwko tak smakowało i tylu miało amatorów że właściwie jest już po piwku.
Moje obawy że 200 g ekstraktu to będzie zbyt dużo okazały się mocno przesadzone. Piwko mogło być bardziej nagazowane, choć nie jest też tragedia. Jeśli chodzi o smak to wybija się bardzo aromat słodu pszenicznego (po przeliczeniu wyszła proporcja 70% pszenicznego do 30% jęczmiennego; to chyba zbyt duży udział tego pierwszego). Niestety drożdże użyte do fermentacji pochodziły z brewkita John Bull, a nie typowe do piw pszenicznych. Nie pojawiły się więc posmaki bananowe ani korzenne, ja przynajmniej przy największym wytężaniu moich zmysłów nie wyczułem ich. Piwo słodkie, przyjemne w odbiorze, tym bardziej po lagerze bardzo wytrawnym i mocno nachmielonym zwłaszcza goryczkowym, który stworzyłem jako moje pierwsze piwo.
Jeszcze raz dzięki za wszelkie uwagi i sugestie.
Pozdrawiam piwowarów
P.S. Następna moja warka to Prawdziwe Bursztynowe z zestawu BA, jednak drożdże zakupiłem do tego piwka Wyeast 1024 London Ale. Kolejna warka na ekstraktach, ale mam nadzieję że następna będzie już zacierana ze słodów.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Zawartość alko mamy na poziomie 4.1% z ekstraktu 10*, IBU 30.
Chmiele: Saaz średnio-wczesny czerwony, Sládek i Saaz późny.
Piana - spora na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - złoty bursztyn.
Aromat - mineralna...-
Channel: Czechy
2025-03-05, 18:44 -
-
Lekka IPkA z lekkim alko tzn 3.4%.
Chmiele: Ella, Cascade, Galaxy, Topaz, Citra.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - nie za dużo.
Barwo - złoto.
Aromat - skórka pomarańczowa z tytoniem.
Smak - słodkawe,...-
Channel: Anglia
2025-01-17, 18:08 -
-
Zdiby to gminna wieś w powiecie Praga Wschód. Od 1.10.2021 zostały tam przywrócone tradycje warzenia piwa. Obecny browar wraz z restauracją powstał w starej kotłowni.
Budynek ładnie wyremontowano, a smaczku dodaje wysoki komin, który góruje nad browarem.
Przed lokalem znajduje...-
Channel: Czechy
2023-11-10, 11:49 -
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment