BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Fojtovice to malownicza wioska w górach Krušnych, położona niedaleko Teplic i Krupki. W pobliżu wioski znajduje się Komáří hůrka z punktem widokowym i restauracją, do której można wygodnie dojechać wyciągiem krzesełkowym z Bohosudova. Bardzo tam ładnie, tak sielsko, pagórkowato, a...
Siemka, jestem nowy na forum. Mam za sobą 4 warki (ze słodów). Chcę uważyć Kentucky Common i natrafiłem na problem ze znalezieniem odpowiedniego słodu podstawowego. Hamerykanckie przepisy wołają o słód jeczmienny pale Ale z jęczmienia 6rzędowego. To co udaje mi się znaleźć w Polsce...
Niemiecki styl z długą historią, czasem zwany „szampanem północy”. Piwo lekkie i niezwykle orzeźwiające. Zakwaszane przy użyciu bakterii kwasu mlekowego, czemu zawdzięcza swą rześkość. Nuty chmielowe praktycznie niewyczuwalne.
Browar odwiedziliśmy 2.04.2026 dzięki uprzejmości Filipa Mazura, który od kilku miesięcy jest tu głównym piwowarem. Jadąc do Radomia byłem przekonany, że na terenie przy Limanowskiego nie zastaniemy historycznych budynków Browaru Saskich, a obecna produkcja odbywa się w jakiejś nowej hali....