ile trzeba gotować ekstrakt +chmielenie ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    ile trzeba gotować ekstrakt +chmielenie ?

    szykuje nastaw na ekstraktach niechmielonych (zesatw browamatora "prawdziwe bursztynowe"). NIejasności mam dwie:

    1. wg instrukcji gotowanie jest:
    "gotowanie pierwszej porcji chmielu powinno trwać 60 minut, drugą porcję chmielu dodać 5 minut przed końcem gotowania" i teraz nie wiem, czy wpierw gotować pierwszą porcję chmielu przez 60 minut a później dodać drugą porcję i gotować jesczez wszystko 5 minut, czy też gotować odpowiednio 55minut + 5 minut?

    2. w zestawie jest napisane że chmielu jest 50g (nie mam wagi żeby sprawdzić), a wg instrukcji jest że wpierw chmielić 30g a później dodać 10g.
    i teraz nie wiem, czy jest błąd w instrukcji czy po prostu jest w zestawie 10g chmielu więcej na wszelki wypadek dla tych, którzy lubią mocno chmielone piwo...
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Ad 1. Gotujesz pierwszą dawkę chmielu 60 minut, a drugą 5 minut, czyli po upływie 55 minut gotowania od momentu dodania pierwszej dawki wrzucasz drugą. I po upływie 5 minut kończysz.
    Ale 5 minut różnicy w czasie gotowania pierwszej dawki nie czyni wielkiej różnicy w efekcie końcowym, więc wyluzuj

    Ad 2. Może mieli tak konfekcjonowany chmiel...
    Proponuję dodać jako II dawkę całą resztę, czyli nie 10 a 20g.
    Skoro nie masz wagi, to wrzuć jako pierwszą dawkę "większą połowę" całości
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • cyb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.02
      • 76

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
      Ad 1. Gotujesz pierwszą dawkę chmielu 60 minut, a drugą 5 minut, czyli po upływie 55 minut gotowania od momentu dodania pierwszej dawki wrzucasz drugą. I po upływie 5 minut kończysz.
      Ale 5 minut różnicy w czasie gotowania pierwszej dawki nie czyni wielkiej różnicy w efekcie końcowym, więc wyluzuj
      też tak myślałem, ale "kto pyta nie błądzi" ;-)

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
      Ad 2. Może mieli tak konfekcjonowany chmiel...
      Proponuję dodać jako II dawkę całą resztę, czyli nie 10 a 20g.
      Skoro nie masz wagi, to wrzuć jako pierwszą dawkę "większą połowę" całości
      mam andzieję że nie wpłynie to zbyt znacznie na smak piwa ;-)

      a co po dzielenia zrobiłem inaczej - chmiel jest w plastikowym pudełeczku, więc spojrzenie pod światło, gdzie jest krawędź chmielu, później podzielenie odległości między dnem a poziomem chmielu na 5 części i już mamy skałe co 10g ;-)


      dzięki za odpowieź

      Comment

      Przetwarzanie...