Chyba za mało ekstraktu? :(
Collapse
X
-
Mark za wcześnie wstajesz, to nie służy zdrowiu:]
Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robi
ale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu? I czy mogę w jakiś inny sposób sprawdzić teraz poziom alkoholu?
Seta, Bumbastic, 0,5% alkoholu za łyżkę cukru wrzuconą do butelki, to nawet mało... chyba.
Pozdrawiam.Comment
-
Do roboty niestety trzeba wstać. Wiem, że nie zdrowo ale na piwo trza zarobić.Mark za wcześnie wstajesz, to nie służy zdrowiu:]
Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robi
ale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu? I czy mogę w jakiś inny sposób sprawdzić teraz poziom alkoholu?
Mierzysz prawdopodobnie złym miernikiem powinien być taki
Innego sposobu pomiar w domu nie znam. Możesz przynieść na jakieś spotkanie piwowarskie do oceny
jakaś średnia wyjdzie
tylko próbka w litrach być musi
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-10-28, 16:39.Comment
-
Comment
-
A ile proponujesz??
Dajesz 160-200g glukozy na 20l czyli 8-10g na 1l czyli podnosisz stężenie cukru o 0,8-1 blg. Zakładając, że drożdże zeżrą to w 100% i korzystając z wzoru Marka masz 0,4-0,5% alk w przybliżeniu (podzieliłem przez 2).
Ile dokładnie to nie wiadamo, bo pobudzone drożdże mogą wszamać więcej lub mniej cukru niż dosypano...Comment
-
Wiem, wiem ale ekscytacja tworzenia piwa odebrała mi rozum (logikę) i nie sprawdziłem ile Blg było na początku. Dlatego liczyłem że jest może sposób sprawdzenia poziomu alkoholu bez użycia tego wzoru wymagającego Blg z początku fermentacji. Jakiś przyrząd?
-Mark mam taki sam, ale oprócz Blg na moim mierniku są też pokazane procenty od 0% do 20%.
-Seta ja myślałem że minimum 2%, ale absolutnie się na tym nie znam, wiec absolutnie wierzę:]
pozdrawiam.
Postanowiłem że odstawie jedno piwo by sprawdzić czy rzeczywiście za rok będzie lepsze, gdzieś wcisnę w mojej zagraconej piwnicy, tak by nikogo nie kusiło.Comment
-
Nie dasz rady. Wszystko zalezy od stopnia odfermetnowania, a te moze byc rozne dla roznych drozdzy, warunkow zewnetrznych itd. Wzor zreszta tez podaje zawartosc alkoholu dla idealnych warunkow, czyli nie zawsze musi byc w 100% dokladny."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Wzór jest dokładny dla każdych warunków. Niedokładny może być odczyt blg przez piwowara.
Natomiast ta skala z alkoholem na balingomierzu służy do oszacowania (w dużym przybliżeniu) ile będzie alkoholu w piwie, ale szacuje sę PRZEDzadaniem drożdży.Comment
-
Takiego balingomierza jeszcze nie maiłem (miałem 3 mam 2
) co by % miał naniesione na skalę, co innego cytuję:
Podstawowe funkcje przyrządu:
1. Określanie stężenia ekstraktu w brzeczce nastawnej (w piwie po gotowaniu, jeszcze przed fermentacją - wartość ta podawana jest na etykietach piw przemysłowych, np. Żywiec ma 12,5 proc. zaw. ekstraktu).
Czyli chodzi o ekstrakt a nie o alkohol.Comment
-
Z tej samej strony
:
Bo odpowiadamy na to pytanie:Porządny areometr piwowarski, wyskalowany w stopniach Ballinga - jedno z podstawowych narzędzi piwowara.
Służy do pomiaru gęstości brzeczki nastawnej, przebiegu fermentacji oraz stopnia odfermentowania.
Przy użyciu areometru można także obliczać potencjalną zawartośc alkoholu w gotowym piwie.
...prawda?Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-28, 21:25.Comment
-
Abyś mógł go też wykorzystać do zmierzenia zawartości alkoholu w wódce.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi
-
Channel: Sprzęt
-
-
Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-08-29, 14:26 -
-
Cześć.
Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.
Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Szcześć Boże
Czego obecnie wam brakuje na rynku piwnym
-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment