Chyba za mało ekstraktu? :(

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
    Abyś mógł go też wykorzystać do zmierzenia zawartości alkoholu w wódce.
    Nie.
    Po to, że jak mierzysz balling i wyjdzie Ci 12-tka, to możesz na skali alkoholowej odczytać, że Twoje piwo będzie mieć potencjalnie prawie 6% alkoholu.
    Pierdoła, ale jak ktoś robi gotowca i nie zna się na ekstraktywności, może mu pomóc w ustaleniu, czy piwo jest jeszcze mocne, czy już pełne.

    Comment

    • bumbastic
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.08
      • 135

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
      Nie.
      Po to, że jak mierzysz balling i wyjdzie Ci 12-tka, to możesz na skali alkoholowej odczytać, że Twoje piwo będzie mieć potencjalnie prawie 6% alkoholu.
      Pierdoła, ale jak ktoś robi gotowca i nie zna się na ekstraktywności, może mu pomóc w ustaleniu, czy piwo jest jeszcze mocne, czy już pełne.
      Myślałem, że to takie uniwersalne urządzenie do wykorzystania przy produkcji np. bimbru
      Ostatnia zmiana dokonana przez bumbastic; 2008-10-29, 10:33.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #63
        Nie wiem jak się sprawdza zawartość alkoholu w bimbrze, ale z podziałką do 10% to chyba nie bałdzo...

        Comment

        • wrony
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.09
          • 33

          #64
          Nowe warzenie, nowe wrażenia, i pierwsza butelka która pękła od ciepła. Ogólnie trochę się zawiodłem na butelkach, mocno wyszorowane po poprzedniej warce, wypieczone, a przy nalewaniu i tak brudne. No zobaczymy....

          Pozdrawiam

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony
            Nowe warzenie, nowe wrażenia, i pierwsza butelka która pękła od ciepła. Ogólnie trochę się zawiodłem na butelkach, mocno wyszorowane po poprzedniej warce, wypieczone, a przy nalewaniu i tak brudne. No zobaczymy....

            Pozdrawiam
            a wystarczy wlac trochę wody i jakiegoś chlorowego środka np. ACE, Tytan itp.

            I poco piec butelki? piecze się ciasta.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10855

              #66
              a wystarczy wypłukać po degustacji i nic w środku nie wyrośnie
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • wrony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.09
                • 33

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                a wystarczy wlac trochę wody i jakiegoś chlorowego środka np. ACE, Tytan itp.

                I poco piec butelki? piecze się ciasta.
                Właśnie postanowiłem że jak znów będę butelkował piwo to koniec z pieczeniem, wczoraj a raczej dziś siedziałem do 2.00 w nocy to zbyt czasochłonne.

                Anteks; właśnie jakoś chyba nie myłem ich zbyt dokładnie...

                pozdrawiam!!!
                Ostatnia zmiana dokonana przez wrony; 2008-11-22, 23:19. Powód: bulb

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10855

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony

                  Anteks; właśnie jakoś chyba nie myłem ich zbyt dokładnie...
                  po wypiciu przepłukać 2-3 razy wodą ( 1/4 butelki) i nic nie wyrośnie
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    po wypiciu przepłukać 2-3 razy wodą ( 1/4 butelki) i nic nie wyrośnie
                    Dokładnie tak robię nie używając nawet płynu do mycia naczyń, a jedynie dezynfekuję butelki chemipro oxi przed samym rozlewem i jest git
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #70
                      Ja ostatnio w ogóle nie dezynfekuję butelek i też jest git. Płuczę kulka razy, po domowym czaaasem z płynem.

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #71
                        Moim zdaniem jest to kwestia oszacowania strati zyskow z pieczenia, czy chlorowania butelek. Jesli komus bardzo czesto trafiaja sie "zbuki" to bym te srodki zastosowal, jesli jednak jest to 1/100 butelek osobiscie bym sobie odpuscil i tylko umyl plynem do mycia naczyn.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #72
                          Płynu do mycia naczyć praktycznie tez nie używam. Piwa nie piję z butelki, nie liżę szyjki (gościom też nie pozwalam ) więc brzydzić się nie ma czego. Było piwo, będzie piwo.
                          Aha używam kapturków z BA - coby do środka jakiś paproch nie wpadł, jak stoją w piwnicy.
                          Nie zarejestrowałem kwaśnych butelek. Albo cała warka, albo nic. Piwo już "zaalkoholowane" nie infekuje się z byle powodu. W smaku prędzej wyczujesz resztki jakiegoś "neutralnego" dezynfekatora niż pleśń i te sprawy...

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            ...nie liżę szyjki ....używam kapturków ...
                            Eeeee, kurka, jakoś tak mi się dziwnie to kojarzy
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • wrony
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.09
                              • 33

                              #74
                              Albo będę walił siarą.
                              A tak na marginesie wczoraj dostałem żubra w pudełku z targów Poznańskich:][ (chwalę się)

                              Comment

                              • wrony
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.09
                                • 33

                                #75
                                Dziś napiłem się mojej drugiej warki, Dark Ale firmy Coopers. I tak: po jakimś miesiącu leżakowania, piwo 1)nie ma smaku, brak absolutnie goryczki 2) ma cholernie dużo piany.

                                Nie wiem, dziwie się. Powinno być odwrotnie.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • palec
                                  czym sie teraz filtruje?
                                  palec
                                  Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
                                  Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi
                                  2025-03-23, 20:24
                                • AaLeX
                                  Łomża, Argus Lager
                                  AaLeX
                                  Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...
                                  2025-08-29, 14:26
                                • bimb
                                  Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
                                  bimb
                                  Cześć.
                                  Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

                                  Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
                                  2025-07-13, 17:23
                                • MateuszTyczka
                                  Nostalgia [ad 2024. Czyli: Jakiego stylu piwa brakuje ci teraz najbardziej?]
                                  MateuszTyczka
                                  Szcześć Boże

                                  Czego obecnie wam brakuje na rynku piwnym
                                  ​​​​​

                                  ​​​​​​
                                  2024-10-30, 08:51
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...