Chyba za mało ekstraktu? :(

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lordofdabeer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.06
    • 112

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony
    Dziś napiłem się mojej drugiej warki, Dark Ale firmy Coopers. I tak: po jakimś miesiącu leżakowania, piwo 1)nie ma smaku, brak absolutnie goryczki 2) ma cholernie dużo piany.

    Nie wiem, dziwie się. Powinno być odwrotnie.
    Może dałeś za dużo surowca do refermentacji?
    Poza tym powinienieś jeszcze dać trochę czasu temu piwu; jeżeli to jest ale, to po miesiącu wrażenia mogą być umiarkowane.

    Dodatkowo nie ma się co niestety spodziewać cudów po piwie z brew-kita, choć wiadomo, że i tak będzie lepsze niż koncernowa masówka

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #77
      To był nachmielony ekstrakt? Wygląda, że za bardzo go rozcieńczyłeś. Ile puszek użyłeś na ile wody?

      Comment

      • wrony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.09
        • 33

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
        To był nachmielony ekstrakt? Wygląda, że za bardzo go rozcieńczyłeś. Ile puszek użyłeś na ile wody?
        17 litrów na puszkę na moją poprzednią warkę miałem 15 litrów. Właśnie też myślę że to ciemne piwo, więc powinno dłużej stać... .

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony
          17 litrów na puszkę na moją poprzednią warkę miałem 15 litrów.
          1,7kg ekstraktu na 17litrów wody, to jeśli dobrze liczę, dostałeś jakieś 8°blg początkowego.
          No to rzeczywiście może być "lekkie" w smaku.

          Comment

          • wrony
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.09
            • 33

            #80
            damn it

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #81
              Zupełnie się na tym nie znam bo w życiu nie robiłem piwa z gotowca, ale poczytaj - gdzieś na tej puszce albo na stronie sklepu powinno być coś w stylu: "do przygotowania 20l piwa dodaj jeszcze 1kg ekstraktu...".

              Comment

              • zoozka
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.10
                • 7

                #82
                Do brewkitow Coopersa trzeba dodac 0,75-1 kg dodatkowego surowca (cukru badz suchego ekstraktu)...
                Czarna Kobra zawsze dobra :-)

                Comment

                • wrony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.09
                  • 33

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zoozka
                  Do brewkitow Coopersa trzeba dodac 0,75-1 kg dodatkowego surowca (cukru badz suchego ekstraktu)...
                  A tak dorzuciłem.

                  A jeszcze właśnie dostałem oryginalne pudełko ze wszystkimi piwami z kAmpanii piwowarskiej, i zacząłem od Reddsa.

                  Sok jabłkowy z mydłem, absolutny brak piany, okropony, okropny i jeszcze raz okropny.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Grbuy
                    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                    Grbuy
                    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                    2023-11-30, 21:57
                  • palec
                    czym sie teraz filtruje?
                    palec
                    Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
                    Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi
                    2025-03-23, 21:24
                  • AaLeX
                    Łomża, Argus Lager
                    AaLeX
                    Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...
                    2025-08-29, 15:26
                  • bimb
                    Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
                    bimb
                    Cześć.
                    Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

                    Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
                    2025-07-13, 18:23
                  • MateuszTyczka
                    Nostalgia [ad 2024. Czyli: Jakiego stylu piwa brakuje ci teraz najbardziej?]
                    MateuszTyczka
                    Szcześć Boże

                    Czego obecnie wam brakuje na rynku piwnym
                    ​​​​​

                    ​​​​​​
                    2024-10-30, 09:51
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...